Achillespeesontsteking

“Met achillespeesklachten kan je vaak door gaan met sporten tijdens je revalidatie”

Enkel

Heb ik een achillespeesontsteking?

Een achillespeesontsteking is een irritatie van de pees die komt vanuit de kuitspieren. Er komt dagelijks veel kracht op de achillespees te staan

Klachten die horen bij een achillespeesontsteking zijn:

  • Pijn op de hak of net boven de hak
  • Pijn tijdens het trap aflopen
  • Startstijfheid en meer pijn in de ochtend
  • Pijn met springen of na het sporten
  • Moeite en/of pijn bij het op de tenen staan
  • Pijn bij het drukken op de achillespees
Achillespees ontsteking

Denk je dat je een achillespeesontsteking hebt? Klik dan hieronder op het videofragment. Hierin wordt uitgelegd wat je zelf kan doen om de klachten te verminderen. 

Wil je liever meteen een afspraak met één van onze schouderfysiotherapeuten klik dan hier.

Hoe ontstaat een achillespeesontsteking?

Een achillespeesontsteking ontstaat door een te grote belasting zonder dat er voldoende rust is om te herstellen. Dit kan gebeuren bij bijvoorbeeld een extra keer gaan trainen in de week, de training te snel verzwaren, te zwaar starten na een (zomer of winter)stop. Ook kan overgewicht een rol spelen op een te grote belasting op de achillespees.

Voordat u de pijn voelt is er vaak al een ontstekingsproces aanwezig zonder dat u dat merkte. Als de pijn er eenmaal is wordt de pees snel minder belastbaar en overbelast u nog sneller. U komt dan in een vicieuze cirkel die vaak leidt naar meer pijn en minder belasting. Zonder specifieke begeleiding kan het probleem chronisch worden

Wil je meer weten over hoe een peesontsteking werkt? Klik dan hier

Wat kan een fysiotherapeut doen bij een achillespeesontsteking?

Het is bij een peesontsteking belangrijk dat de druk van de pees af gaat en dat de kracht gedoseerd binnen de pijngrens en zonder na-reactie weer opgebouwd wordt. Dit houdt in dat u rekening moet houden met uw schoeisel en dat u geen extra rek op de achillespees zet.

Onze fysiotherapeut kan samen met u kijken naar wat u kunt doen om minder pijn te ervaren, om tegelijkertijd de pees sterker maken. Er zal samen met u bekeken worden of dit kan terwijl u wel doorgaat met sporten. Uiteindelijk met als doel dat u weer zonder pijnklachten alles kan doen.

Moet ik shockwave krijgen bij een achillespeesontsteking?

Bij een peesontsteking is het belangrijk dat de pees weer rustig en sterk wordt. Om te zorgen dat u kunt gaan trainen is het belangrijk dat u de pijn minder gaat voelen. Er zijn veel verschillende manieren om de achillespees rustig te krijgen, waarvan shockwave er 1 van kan zijn. Uit wetenschappelijk onderzoek weten we dat shockwave behandeling bij een peesontsteking niet beter helpt dan gerichte behandeling en training van de achillespees.

“Met achillespeesklachten kan je vaak door gaan met sporten tijdens je revalidatie”

Bel nu