Artrose heup

Medsupport

Artrose heup

Artrose in het heupgewricht komt, na het kniegewricht, het meest voor. Het wordt ook wel ‘slijtage van de heup’ en coxartrose genoemd. Bij heupartrose is sprake van pijn en stijfheid bij het opstaan uit een bed of de stoel. Daarnaast kan pijn in de lies, uitstraling naar de bilstreek of benen voorkomen. Ook kunnen bewegingen in de heup minder soepel aanvoelen.

Veelgehoorde klachten zijn:

  • Pijn in de lies
  • Uitstralende pijn in de bilstreek
  • Uitstralende pijn naar het bovenbeen en de knie
  • Uitstralende pijn in de onderrug
  • (Start)stijfheid tijdens het opstaan uit bed of uit een stoel
  • Moeilijk opstaan uit de stoel of een bank
  • Pijn bij handelingen als; veters strikken, traplopen en de auto in- en uitstappen

Wat is heup artrose?

Het heupgewricht bestaat uit een kop en een kom. Tussen deze kop en kom bevindt zich een laag kraakbeen, wat ervoor zorgt dat het gewricht soepel loopt. Ook heeft het kraakbeen een schokdempende werking. Bij artrose vermindert of verdwijnt deze laag kraakbeen, waardoor het gewricht niet meer soepel beweegt en er pijnklachten kunnen ontstaan.

Heb ik artrose?

Artrose wordt meestal door de huisarts vastgesteld. Deze vraagt naar uw klachten en onderzoekt het gewricht. Het is tegenwoordig niet altijd nodig om een röntgenfoto te laten maken, aangezien artrose niet altijd zichtbaar is. Daarnaast is soms op een foto artrose te zien, terwijl iemand geen klachten heeft.

Wat kan ik aan artrose doen?

Artrose is helaas niet te genezen, maar door de juiste beweging en training kunnen pijnklachten wel verminderd worden. De therapeut zal samen met u het beweegpatroon verbeteren, de spieren rondom het gewricht versterken en de mobiliteit van de heup vergroten. Ook wordt met u gezocht naar het evenwicht tussen belasting en belastbaarheid. Als dit niet genoeg helpt kiest een orthopeed mogelijk voor een gewrichtsvervangende operatie.

Let op! Artrose is een veelvoorkomende klacht in Nederland. Uit onderzoek is gebleken dat oefentherapie/fysiotherapie effectief is in het verminderen van artroseklachten. Daarom worden vanaf januari 2018 de eerste 12 behandelingen vergoed vanuit de basisverzekering.

Factoren die van invloed kunnen zijn

Bij een BMI hoger dan 25 wordt aangeraden om af te vallen in gewicht. Overgewicht zorgt namelijk voor meer belasting op de gewrichten, wat zich kan uiten in meer pijn.

Menu