Artrose knie

Medsupport

Artrose knie

Artrose in het kniegewricht komt van alle gewrichten het vaakst voor. Het wordt ook wel ‘slijtage van de knie’ en gonartrose genoemd. Bij knieartrose is wandelen, traplopen of hurken vaak pijnlijk. De pijn wordt gevoeld in de knie en knieholte, met soms uitstraling naar de benen. De pijnklachten kunnen toenemen na activiteiten. Ook kan stijfheid ontstaan die vooral voelbaar is na een periode van rust.

Veelgehoorde klachten zijn:

  • Pijn in de knie
  • Uitstralende pijn in de onderbenen
  • Uitstralende pijn naar het bovenbeen en de knie
  • Een krakend geluid in de knie tijdens bewegen
  • Dikke knie (zwelling)
  • (Start)stijfheid tijdens het opstaan uit bed of uit een stoel
  • Moeilijk opstaan uit de stoel of een bank
  • Pijn bij handelingen als hurken en traplopen

Wat is knie artrose?

Het kniegewricht verbindt het bot van het bovenbeen met het bot van het onderbeen. Hiertussen bevindt zich een laag kraakbeen, wat ervoor zorgt dat het gewricht soepel loopt. Ook heeft het kraakbeen een schokdempende werking. Bij artrose vermindert of verdwijnt deze laag kraakbeen, waardoor het gewricht niet meer soepel beweegt en er pijnklachten kunnen ontstaan.

Heb ik artrose?

Artrose wordt meestal door de huisarts vastgesteld. Deze vraagt naar uw klachten en onderzoekt het gewricht. Het is tegenwoordig niet altijd nodig om een röntgenfoto te laten maken, aangezien artrose niet altijd zichtbaaar is. Daarnaast is soms op een foto artrose te zien terwijl iemand geen klachten heeft.

Wat kan ik aan artrose doen?

Artrose is helaas niet te genezen, maar door de juiste beweging en training kunnen pijnklachten wel verminderd worden. De therapeut zal samen met u het beweegpatroon verbeteren, de spieren rondom het gewricht versterken en de mobiliteit van de knie vergroten. Ook wordt met u gezocht naar het evenwicht tussen belasting en belastbaarheid. Als dit niet genoeg helpt kiest een orthopeed mogelijk voor een gewrichtsvervangende operatie.

Let op! Artrose is een veelvoorkomende klacht in Nederland. Uit onderzoek is gebleken dat oefentherapie/fysiotherapie effectief is in het verminderen van artroseklachten. Daarom worden vanaf januari 2018 de eerste 12 behandelingen vergoed vanuit de basisverzekering.

Factoren die van invloed kunnen zijn

Bij een BMI hoger dan 25 wordt aangeraden om af te vallen in gewicht. Overgewicht zorgt namelijk voor meer belasting op de gewrichten, wat zich kan uiten in meer pijn.

Menu