Bekkenpijn

Bekkentherapie

Bekkenpijn

Bekkenpijn is een veelvoorkomende klacht bij zwangere vrouwen. In Nederland ervaart 39 tot 65 procent van de vrouwen in de 14e week bekkenklachten. In de 30e week is dit rond de 67,4 tot 88,5 procent (afhankelijk van een verleden met rugklachten). In veel gevallen gaat het nog niet om der mate ernstige klachten waar de expertise van een bekkentherapeut nodig is, maar waar je toch hinder van ondervindt in je dagelijkse bezigheden (zoals lang lopen, zitten of staan). Met gerichte tips die betrekking hebben op aanpassingen in de werkzaamheden en met behulp van houdingstherapie kan vaak in drie tot vier behandelingen al een vermindering van 80 procent van de klachten optreden.

Wat is bekkenpijn?

Bekkenpijn wordt omschreven als een pijn rondom je SI-gewricht, schaambeen, stuitje, staartbeen, lage rug of

bil met uitstraling naar het been. Deze pijn ontstaat vaak door spanningsverschillen rond je SI-gewricht. Tijdens de zwangerschap worden de banden rondom ons bekken lossen, om zich voor te bereiden op de groei van het kindje in je buik en de bevalling. Door bijvoorbeeld sterke binnen beenspieren of een sterke bekkenbodem kan het SI-gewricht worden scheefgetrokken. Er is sprake van een instabiliteit. Dit geeft vaak klachten als gevolg, maar een bekkeninstabiliteit kan ook aanwezig zijn zonder pijn.

Waardoor ontstaat dan de pijn?

De pijn ontstaat doordat er bij sommige vrouwen een disbalans is tussen de spieren die aanhechten aan het bekken. Zoals bijv. de adductoren en bekkenbodem zorgen voor inflare beweging, terwijl je gluteus musculatuur weer de outflare bewaakt. Is de een sterker dan de ander, dan wordt je bekken scheefgetrokken en dat geeft pijn/irritatie.

Wat is belangrijk om te weten?

Wanneer je klachten hebt in het bekkengebied hoeft dit niet te betekenen dat er iets onherstelbaar beschadigd is, of gebroken. Met de juiste hulp kun je goed van je klachten af komen. Ook factoren van buitenaf spelen een belangrijke rol. Stress is bijvoorbeeld een belangrijke factor die nadelig kan werken op de bekkenklachten. Het kan de klachten in stand houden of verergeren. Bij de behandeling wordt ook altijd gekeken naar welke rol factoren van buitenaf spelen op de klachten.

Bel nu