Chronisch vermoeidheidssyndroom

“Vanuit verschillende kanten kijken we samen hoe jij weer een goede balans kan vinden”

Medsupport

Wat is chronische vermoeidheid / ME?

Chronische vermoeidheid (ook wel CVS of ME genoemd) is een vermoeidheid welke langer aanhoudt dan 6 weken of langer aanhoudt dan we op basis van de omstandigheden zouden verwachten.

Om goed te kunnen functioneren op het werk of in de thuissituatie is een goede energiebalans van belang. Het is normaal dat we sommige dagen meer vermoeid zijn dan andere dagen. Maar bij aanhoudende vermoeidheid is deze balans dermate verstoord dat je er hinder van ondervindt in je dagelijks leven.

Een vermindering van fitheid kan door verschillende factoren ontstaan. De leefsituatie, voedings- en bewegingsgewoonten, werktevredenheid, emotionele belasting en conflicten zijn voorbeelden van factoren die invloed hebben op vermoeidheid. Om de vermoeidheid te verminderen is het belangrijk te weten wat een negatief- en positief effect heeft op de vermoeidheidsklachten.

Wat kan de (psychosomatisch)fysiotherapeut doen aan mijn chronische vermoeidheid?

Vanuit diverse factoren kijken we samen naar jouw balans. Hierbij kun je denken aan:

  • Slaapomstandigheden
  • Fysieke gesteldheid
  • Pijn
  • Werksituatie
  • Thuissituatie
  • Emoties
  • Persoonlijke waarden gebieden, wat vind jij belangrijk?

Met behulp van cognitief gedragsmatige behandelingen, ontspanningsoefeningen, mindfulness en beweging zorgen we er samen voor dat je inzicht krijgt in wat voor soort vermoeidheid je ervaart (mentaal of fysiek) en hoe je jouw energiebalans verbetert. Hierdoor kan jij in het dagelijks leven meer ondernemen, zonder dat je er meer vermoeidheid door ervaart.

“Vanuit verschillende kanten kijken we samen hoe jij weer een goede balans kan vinden”

Bel nu