Corona / COVID-19

“Klachten na een covid-19 besmetting? De eerste 6 maanden wordt hulp van de fysiotherapie volledig vergoedt”

Medsupport

Fysiotherapie na corona / COVID-19

Na het doormaken van COVID-19, ook wel het coronavirus genoemd, kan het zijn dat je minder kracht en ademhalingsproblemen hebt. Of je nu in het ziekenhuis bent opgenomen, of thuis in isolatie hebt gezeten, de gevolgen zijn over het algemeen ingrijpend.

De meeste fysieke gevolgen na COVID-19 zijn:

 • Minder spiermassa
 • Afgenomen uithoudingsvermogen
 • Algehele vermoeidheid
 • Gewrichtspijn
 • Gewrichtsstijfheid
 • Benauwdheid en kortademigheid bij inspanning

Om weer terug te komen op jouw “oude” niveau is het van belang dat je gedoseerd kan opbouwen. Bij een te snelle opbouw kan het zijn dat je overbelastingsklachten krijgt of alleen maar meer vermoeidheid.

Het is van belang dat je in het begin niet te veel van jezelf vraagt. Houd goed in de gaten of een activiteit niet te veel energie kost. Het is oké om moe te worden, maar je moet geen uren hoeven te rusten na een oefening.

Klik hier voor een link naar de basis oefeningen die wij voorschrijven 

 • Deze oefeningen kun je ook al doen als je nog niet hersteld bent.
 • Elke oefening 5 keer herhalen.
 • Mocht dat geen enkele moeite kosten dan kun je de hoeveelheid van de oefeningen langzaam opvoeren naar 3 series van 10 tot 15 herhalingen.
 • Minimaal 3 keer per dag
 • Tijdens het oefenen moet je kunnen blijven praten, je mag niet duizelig of kortademig worden. Is dit wel het geval? Stop dan met oefenen en probeer het later nog eens met minder herhalingen.

Wat kan de fysiotherapeut voor mij doen?

Onze fysiotherapeuten kunnen jou zowel op afstand als fysiek begeleiden bij het opbouwen van je conditie, het verminderen van de benauwdheid en zo weer de energie en kracht terug te krijgen die jij had voor dat je het coronavirus kreeg. Afhankelijk van jouw situatie vinden de behandelingen via beeldbellen of in onze praktijk plaats.

De gevolgen van het coronavirus zijn niet alleen fysiek, maar vaak ook emotioneel en mentaal. Er zullen mensen zijn die een Post Intensive Care Syndroom krijgen, maar ook bij anderen kan er angst en depressie ontstaan. Ook hier zal actief op ingespeeld worden.

Naast de revalidatie hebben wij ook veel contacten met de longfysiotherapeuten, verpleegkundigen en artsen in het ziekenhuis. Hierdoor hebben wij voordat je bij ons komt en tijdens het traject contact met de specialisten uit het ziekenhuis.

Kan ik volledig herstellen na corona / covid-19?

Mocht je op de intensive care zijn beademd dan heb je ook een grotere kans op blijvende schade aan het longweefsel. Het is nog niet duidelijk wat voor effect dit kan hebben op de longfunctie of in het dagelijks leven.

Er is op dit moment nog veel onduidelijk over wat de precieze gevolgen van het coronavirus zijn. Wel lijkt het over het algemeen van belang om zo snel mogelijk met het revalideren te beginnen.

“Klachten na een covid-19 besmetting? De eerste 6 maanden wordt hulp van de fysiotherapie volledig vergoedt”

Bel nu