Enkel verzwikking

Medsupport

Enkel verzwikking (verstuiking)

Bijna iedereen is wel eens door zijn enkel gegaan. We spreken dan van een verzwikking ofwel een distorsie of inversietrauma. In 90% van de gevallen klapt de voet naar binnen, waardoor de structuren aan de buitenzijde van de enkel beschadigd raken. Denk hierbij aan de enkelbanden en spieren.

Veel gehoorde klachten zijn:

  • Pijn, soms zo erg dat je niet kunt steunen of lopen
  • Dikke enkel (zwelling)
  • Verkleuring door een bloeduitstorting

De enkel is een van de belangrijkste gewrichten als het gaat om de stabiliteit tijdens bijna alle dagelijkse activiteiten. Bij het lopen, rennen, springen en opvangen is het voortdurend aan het werk om te stabiliseren. Gevoelssensoren (propriosensoren) geven informatie vanuit de voet naar de hersenen, zodat de hersenen continu weten wat de stand van ons lichaam is, zelfs als we met meerdere dingen tegelijk bezig zijn. Door een verzwikking kan deze informatie verstoord raken.

Wat is een enkel verzwikking?

De mate van klachten hangt samen met de ernst van het letsel. Hiervoor kan een enkelverzwikking opgedeeld worden in verschillende graden van ernst:

  • Graad 1: Lichte oprekking van de enkelbanden, pijn is aanwezig maar gaat niet ten koste van de functie.
  • Graad 2: De banden zijn meer beschadigd, je hebt hevigere pijn en lopen gaat moeizamer. Soms is het gebruik van een of twee krukken de eerste dagen gewenst.
  • Graad 3: Hierbij zijn de enkelbanden dusdanig gescheurd dat er sprake is van hevige pijn, het gebruik van krukken is noodzakelijk.

Wat kan ik doen aan een verzwikte enkel?

Over het algemeen geldt; hoe meer schade, hoe meer tijd ons lichaam nodig heeft om dit te repareren en hoe langer het dus duurt voordat activiteiten en sport weer klachtenvrij uitgevoerd kunnen worden.

Factoren die van invloed kunnen zijn

Gelukkig zijn er veel factoren waarop jij zelf invloed hebt om te zorgen dat dit herstel snel en zonder verdere complicaties verloopt. Zo kan je de eerste weken stevige schoenen dragen zodat je enkel goed ondersteunt wordt en bij hevige pijn de eerste dagen een kruk gebruiken om de druk op de enkel te verminderen.

Menu