Fibromyalgie

“Met fibromyalgie is het belangrijk dat je je grenzen leert aanvoelen en met controle kan oefenen”

Medsupport

Wat is fibromyalgie?

Fibromyalgie is een aandoening waarbij je chronisch last hebt van pijnlijke spieren en bindweefsel. Vaak gaat dit samen met vermoeidheid, stijfheid, stemmingswisseling en slaapproblemen. De klachten zijn wisselend aanwezig, wat maakt dat je de ene dag veel klachten kan ervaren en een andere dag minder. Daarbij komt het vaak voor dat de klachten niet direct voelbaar zijn, maar pas een tijd na bewegen. Dit maakt het lastig om een juiste balans te vinden tussen de belastbaarheid (dat wat jouw lichaam aan kan) en de belasting (dat wat je doet). Hier schuilt het gevaar in dat je in een cirkel komt waarbij je of vaak te veel doet, je gaat overbelasten of terughoudend wordt en gaat onder belasten.

Wat kan jij doen aan jouw klachten?

Fibromyalgie is een aandoening die niet meer over gaat. Dit wil gelukkig niet zeggen dat je niks kan doen. Het trainen op een niveau wat jij aankan, kan er goed voor zorgen dat jij wel kan opbouwen, zonder dat jouw klachten toenemen.

Wil je weer normaal kunnen bewegen of sporten met fibromyalgieklachten?

Gedoseerd bewegen en verantwoord omgaan met jouw lichaam zijn hierbij belangrijke punten. De psychosomatisch fysiotherapeut begeleid je onder meer in het leren kennen en herkennen van lichamelijke en mentale grenzen, gedoseerd bewegen en hoe je de dingen die jij wil doen kan afstemmen op jouw lichaam.

“Met fibromyalgie is het belangrijk dat je je grenzen leert aanvoelen en met controle kan oefenen”

Bel nu