Frozen shoulder

“Schouderklachten zijn complex en vragen een specialistische aanpak”

Schouder onderzoek

Heb ik een frozen shoulder?

Een frozen shoulder is een pijnlijke en stijve schouder. Bij de meeste mensen met een frozen shoulder komt dit omdat het kapsel rondom de schouder ontstoken is.

Klachten die horen bij een frozen shoulder zijn:

 • Pijn die in een aantal weken kan toenemen van een klein beetje in een uiterste stand naar pijn bij een rotatie met de arm maken;
 • (Heftige) pijn rondom de schouder die continu aanwezig is
 • (Heftige) pijn die verergert bij het bewegen van de arm of door erop te gaan liggen
 • De pijn is ’s nachts erger dan overdag
 • De arm niet meer voorbij de 90° kunnen krijgen, zonder de schoudergordel erg op te tillen
 • Bij ondersteuning van de arm bij het bewegen, is de pijn hetzelfde en kan je de arm ook net zo ver omhoog krijgen
 • Je kunt eigenlijk niks hebben aan aanraking rondom de schouder en paracetamol helpt ook niet

Denk je dat je een frozen shoulder hebt? Klik dan hieronder op het videofragment. waarin 2 testen worden voorgedaan waarmee je zelf kan onderzoeken of je een frozen shoulder hebt  

Duurt het herstel van een frozen shoulder echt een jaar?

Uit wetenschappelijk onderzoek blijk dat een frozen shoulder na 1 tot 2 jaar weer (gedeeltelijk) hersteld is. Toch bleven de mensen uit het onderzoek allemaal wel een minder mobiele schouder houden.

De precieze oorzaak van een frozen shoulder is niet bekend, maar we weten wel dat het verloop drie fases kent:

 1. De freezing fase. In deze fase staat pijn vooral op de voorgrond en wordt de schouder (langzaam) minder mobiel. De pijn kan erg zijn en zorgen voor beperking met bewegen
 2. De frozen fase. In deze fase is de pijn niet meer zo heftig en is het schoudergewricht vooral stijf.
 3. De ontdooi fase. De pijn is nagenoeg weg en de schouder krijgt steeds meer mobiliteit en functie.

Met de specialistische begeleiding van onze schouderspecialisten ben je snel zonder pijn en kan je werken aan jouw herstel!

Wat kan een fysiotherapeut doen met een frozen shoulder?

Onze schouderfysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn in schouderklachten kan in iedere fase van een frozen shoulder jou begeleiden.

 • Tijdens de freezing fase kan de fysiotherapeut je meer informatie geven over de pijn, overleggen met jouw huisarts, orthopeed of eventueel pijnarts gericht op een zo snel mogelijke pijnvermindering. Hoe eerder de pijn afneemt hoe minder de beperking. Ook kan je in deze fase oefeningen doen voor schouder, nek en bovenrug.
 • Tijdens de frozen fase kan de fysiotherapeut het schoudergewricht mobiliseren. Dit houdt in dat de fysiotherapeut het kapsel rekt, zodat het gewricht weer mobieler wordt. Je krijgt ook oefeningen mee om dit thuis zelf te doen en de bewegingen te oefenen.
 • Tijdens de ontdooi fase kan de fysiotherapeut samen met jou werken aan meer controle, kracht en mobiliteit van de schouder, nek en bovenrug.
Ik kan me weer goed bewegen!

Met ‘Frozen shoulders’ kwam ik bij Medsupport. Kon m’n jas niet aan of uittrekken. Na een uitgebreide intake (onderzoek en vragen) stelde Britt me een behandelplan voor. Heel eerlijk zei ze dat het tijd en oefening nodig had om weer ruimte/beweging in de schoudergewrichten te krijgen. Ik kreeg maatwerk. Fysiotherapie en daarnaast begeleiding in de oefenzaal om zelf ook aan de slag te kunnen. Afspraken altijd op tijd, betrokken en goed bereikbaar. Alle lof voor deze professionele, jonge en ook leuke vrouw! En ik kan me weer goed bewegen.

Carla Delderfield

“Schouderklachten zijn complex en vragen een specialistische aanpak”

Bel nu