Hielspoor

“Hielspoorklachten hoeven echt geen jaren te duren”

Enkel

Heb ik een hielspoor?

Een hielspoor of hielpijn is een veelvoorkomende klacht. De pijn die u voelt kan door twee verschillende oorzaken komen: Een irritatie aan de peesplaat onder de voet (fascitis plantaris) of het beschadigen van de “kussentjes” onder uw hak.

Klachten die horen bij een hielspoor zijn:

  • Pijn onder de hak
  • Pijn bij het staan op de voet
  • Startstijfheid en meer pijn in de ochtend
  • Pijn met springen of na het sporten
  • Pijn bij het drukken op de hiel
Hielspoor

Denk je dat je een hielspoor hebt? Klik dan hieronder op het videofragment. Hierin wordt uitgelegd wat je zelf kan doen om de klachten te verminderen. 

Wil je liever meteen een afspraak met één van onze fysiotherapeuten klik dan hier.

Hoe ontstaat een hielspoor?

De peesplaat onder de voet zorgt voor stabilisatie en activatie van de voet. Een irritatie aan de peesplaat ontstaat door een te grote belasting op de peesplaat zonder dat er voldoende rust is om te herstellen. Dit kan gebeuren bij bijvoorbeeld een extra keer gaan trainen in de week, de training te snel verzwaren, te zwaar starten na een (zomer of winter)stop. Ook kan overgewicht een rol spelen op een te grote belasting op de peesplaat onder de voet.

Voordat u de pijn voelt is er vaak al een ontstekingsproces aanwezig zonder dat u dat merkte. Als de pijn er eenmaal is wordt de pees snel minder belastbaar en overbelast u nog sneller. U komt dan in een vicieuze cirkel die vaak leidt naar meer pijn en minder belasting. Zonder specifieke begeleiding kan het probleem chronisch worden

Wil je meer weten over hoe een peesontsteking werkt? Klik dan hier

Wat kan een fysiotherapeut doen bij een hielspoor?

Het is bij een peesontsteking belangrijk dat de druk van de pees af gaat en dat de kracht gedoseerd binnen de pijngrens en zonder na-reactie weer opgebouwd wordt. Dit houdt in dat u rekening moet houden met uw schoeisel en niet moet overbelasten.

Onze fysiotherapeut kan samen met u kijken naar wat u kunt doen om minder pijn te ervaren, om tegelijkertijd de pees sterker maken. Minder pijn kan soms met tijdelijke ondersteuning van een zool of met taping. Er zal samen met u bekeken worden of u wel door kan gaan met sporten. Uiteindelijk met als doel dat u weer zonder pijnklachten alles kan doen.

Moet ik shockwave krijgen bij een hielspoor?

Bij een peesontsteking is het belangrijk dat de pees weer rustig en sterk wordt. Om te zorgen dat u kunt gaan trainen is het belangrijk dat u de pijn minder gaat voelen. Er zijn veel verschillende manieren om de hiel rustig te krijgen, waarvan shockwave er 1 van kan zijn. Uiteindelijk zal de pees sterker moeten worden en dat gebeurt alleen door hem specifiek te belasten en trainen. Wij zullen altijd met u kijken naar wat u in welke fase nodig heeft.

“Hielspoorklachten hoeven echt geen jaren te duren”

Menu

Bel nu