Jumpers knee – patella tendinopathie

Medsupport

Jumpers knee – patella tendinopathie

Wat is een jumpers knee?

Een jumpers knee wordt ook wel een springersknie of patella tendinopathie genoemd. Bij deze blessure is de pees die van de knieschijf naar het onderbeen loopt geïrriteerd. Hierbij maken we onderscheid in een tendinitis (ontsteking) of een tendinose (verslechterde peeskwaliteit).

Wat zijn de symptomen van een jumpers knee?

Klachten van een jumpers knee uiten zich voornamelijk in pijn onder de knieschijf. Soms is er een lichte zwelling voelbaar aan de onderkant van de knieschijf, maar dit hoeft lang niet altijd zo te zijn! In eerste instantie spelen de klachten vooral op tijdens en na het sporten. Uiteindelijk kan dit verergeren naar pijn tijdens normale dagelijkse zoals wandelen en traplopen.

Hoe ontstaat een jumpers knee?

Een jumpers knee ontstaat vrijwel altijd geleidelijk en zonder voorafgaand trauma. Overbelasting speelt vaak een grote rol. Vooral bij sporten waarbij veel (explosieve) sprongkracht gevraagd wordt, zoals volleybal, basketbal en hardlopen, komt een jumpers knee regelmatig voor.

Diagnose en behandeling van een jumpers knee

De fysiotherapeut kan op basis van jouw verhaal, klachten en lichamelijk onderzoek vaststellen of er sprake is van een jumpers knee. Hiervoor is het doen van aanvullend röntgen/MRI-onderzoek niet nodig. Wat is om te weten, is dat een jumpers knee goed te behandelen is! Met behulp van fysiotherapie worden ontstaansfactoren in kaart gebracht en wordt er gestart met passende (excentrische) krachttraining om de kwaliteit en structuur van de pees te verbeteren.

Heb jij naar aanleiding van dit artikel vragen of heb je klachten die lijken op een jumpers knee? Blijf er niet (nog) langer mee rondlopen maar maak vrijblijvend een afspraak om duidelijkheid te krijgen en zo snel mogelijk klachtenvrij te zijn.

Menu