Lage rugklachten

Medsupport

Lage rugklachten

Wat zijn lage rugklachten?

In Nederland is rugpijn een van de meest voorkomende klachten die men kan hebben. Van de gehele westerse bevolking maakt 60-90% tenminste een keer in zijn leven een episode van lage rugklachten mee. Over lage rugklachten is het belangrijk te weten dat er onderscheid gemaakt wordt tussen twee typen lage rugklachten; specifieke lage rugklachten en a-specifieke lage rugklachten. Bij specifieke lage rugklachten weten we waar de oorzaak ligt, de klachten komen bijvoorbeeld voor door een kanaalstenose, discusherniatie of zijn ontstaan door een infectie. Bij a-specifieke lage rugklachten ligt de oorzaak wat lastiger, er kunnen meerdere factoren aan ten grondslag liggen. Tot slot is het goed te weten dat a-specifieke lage rugklachten doorgaans vanzelf over gaan, maar soms komt het voor dat dit langer duurt dan noodzakelijk of dat de pijn vermindert maar niet verdwijnt.

Symptomen van lage rugklachten:

 • Pijn in de onderrug
 • Mogelijke uitstraling naar de billen en bovenbenen
 • Pijn die verergert bij een bepaalde houding
 • Startstijfheid
 • Pijn die verergert bij het tillen en dragen van spullen
 • Pijn bij lang staan
 • Pijn bij slenteren
 • Steun moeten zoeken bij langdurig staan
 • Niet lang in een houding kunnen staan
 • Niet lang kunnen zitten
 • Niet lang kunnen liggen

Beeld van a-specifieke lage rugklachten

De rug bestaat uit ontzettend veel spieren. Bij deze rugspieren kan een onderscheid gemaakt worden tussen de grote rugspieren; de bewegers en de kleine rugspieren; de stabilisatoren. Op het moment dat tussen deze twee typen een disbalans optreed en je bijvoorbeeld de grote rugspieren ook gebruikt om te stabiliseren of de kleine rugspieren gebruikt om grove bewegingen te maken, dan kan het je ‘in de rug schieten’. Een klassiek beeld is dat er op dat moment vaak een heftig stekende pijn in de rug optreed waarbij je vaak ook scheef naar voren gebukt gaat lopen. Maar dit hoeft niet altijd te gebeuren. Ook zonder dat het je in de rug is geschoten kun je rugklachten ervaren. Rugklachten kunnen ook langzaam opbouwen waarbij je op een gegeven moment dagelijks een zeurende pijn in de onderrug ervaart. Een disbalans in de werking tussen de verschillende rugspieren is een van de voorbeelden waardoor a-specifieke lage rugklachten kunnen ontstaan. Onderzoek door de fysiotherapeut wijst uit waar bij jou de klachten vandaan kunnen komen.

Factoren die van invloed kunnen zijn op het krijgen van lage rugklachten

Zoals hierboven al beschreven staat is de manier waarop je jouw spieren gebruikt een belangrijke factor die invloed heeft op het krijgen of voorkomen van lage rugklachten, maar andere factoren zoals overgewicht, langdurig aanhoudende ‘verkeerde’ houding, stress, inactieve leefstijl en werkomgeving kunnen ook een enorme invloed hebben op de klachten.

Wat kan je doen aan lage rugklachten?

Als de rugklachten aanwezig blijven is het verstandig om middels een fysiotherapeutisch onderzoek te kijken waar de rugklachten vandaan kunnen komen. Vaak is het zo dat je door relatief kleine aanpassingen te maken in de dagelijkse bezigheden, je zelf al meer regie krijgt over je rugklachten.

Menu