Schouder uit de kom

Een schouder die uit de kom is geweest gaat zonder specialistische begeleiding makkelijker uit de kom

Schouder onderzoek

Wat is een schouderluxatie?

Een ander woord voor schouderluxatie is ook wel schouder uit de kom of arm uit de kom. De eerste keer dat dit gebeurt bij iemand is meestal door een val waarbij iemand op de schouder valt of zich probeert op te vangen met de hand. Ook kan de schouder uit de kom gaan door botsing met een andere

persoon of bijvoorbeeld een muur.

Als de schouder uit de kom is geweest is de kans dat hij nog een keer uit de kom gaat een stuk groter of kan hij instabiel worden. Samen met een fysiotherapeut kun je dit voorkomen.

Bij het uit de kom gaan van de schouder, komt de kop van de bovenarm met een kracht tegen de rand van de kom aan en bij voldoende snelheid en/of kracht komt deze ernaast te staan. Bij veruit de meeste mensen waarbij de schouder uit de kom gaat, is dit naar voren toe.

Schouder luxatie

Wat voor klachten horen bij een schouderluxatie?

Als de schouder voor het eerst uit de kom is dan ervaar je meestal heftige pijn die toeneemt als je de arm wilt bewegen. Er is vaak ook een grote bult aan de voorkant of achterkant van de schouder te zien. Dit is de kop die naast de kom staat.

De pezen rondom de schouder (rotator cuff) zorgen ervoor dat de schouderkop goed in de kom kan bewegen. Er komen veel krachten op deze pezen te staan, maar dit kunnen ze vaak ook aan.

Als de kracht op de pees te groot wordt kan het zijn dat er kleine scheurtjes in de pees ontstaan. Als de kracht nog groter wordt dan kan een pees gedeeltelijk of volledig afscheuren. Dit gebeurt vaak niet zomaar, maar als iemand plotseling een te zwaar gewicht moet vasthouden. Een pees kan ook scheuren als er te veel druk op de pees ontstaat bij bijvoorbeeld een val op de schouder.

Als we ouder worden dan wordt de belastbaarheid van onze pezen vaak ook minder, waardoor het makkelijker is om een scheur in een pees op te lopen. Veel mensen waarbij dit gebeurt merken dit niet in het bewegen of gebruiken van de schouder of arm.

Snel van mijn langdurige schouderklacht af

Na behoorlijk lang met schouderklachten te hebben rond gelopen, in augustus van dit jaar een afspraak gemaakt met Medsupport, volgens de website onder meer gespecialiseerd in schouderklachten. Mijn fysiotherapeut Wouter van den Berg heeft mij met gerichte oefeningen binnen vier maanden weer klachten vrij gekregen. Tevens goede adviezen meegekregen om uiteraard in de toekomst klachten vrij te blijven. Bedankt!

Tonny Giesen

Waarom fysiotherapie bij een schouderluxatie?

Als de schouder uit de kom is geweest gaat je voor 3 weken in een mitella of sling. Eén van de redenen hiervoor is dat je de arm dan niet te veel mag bewegen om te voorkomen dat hij weer uit de kom gaat. Een andere reden is dat de structuren die zijn opgerekt te laten herstellen en niet te veel te belasten. In deze periode is het wel belangrijk dat de arm beweegt, maar met mate en alleen samen met de fysiotherapeut.

Na drie weken mag je de arm weer meer gaan bewegen en de mitella of sling steeds meer aflaten. De spieren die om de schouder heen zitten zullen sterk in kracht verminderd zijn. Ook is de kans dat de schouder in de toekomst sneller uit de kom gaat groter. Om deze redenen is het belangrijk om de schouder sterker te maken en de stabiliteit te verbeteren.

De therapie heeft meestal 3 grote doelen.
1. Zorgen dat je weer alles met je arm kan wat hij eerder ook kon.
2. Zorgen dat de schouder niet instabiel wordt
3. Zorgen dat de kans dat de schouder weer uit de kom gaat zo klein mogelijk is

Een schouder die uit de kom is geweest gaat zonder specialistische begeleiding makkelijker uit de kom

Bel nu