info@medsupport.nl  |  0314-76 50 99

Logo van fysiotherapie MedSupport

Slijmbeurs
ontsteking heup

Heb ik een slijmbeursontsteking van mijn heup?

Een slijmbeursontsteking (bursitis) van de heup komt zeer weinig voor. Toch denken veel mensen dat ze een slijmbeurs ontsteking hebben, omdat de klachten erg lijken op een trochantor pijnsyndroom. Pijn aan de zijkant van de heup heet ook wel een trochantor pijnsyndroom. Dit valt onder een peesontsteking

Klachten die horen bij een trochantor pijnsyndroom zijn:

  • Pijn aan de zijkant van de heup
  • Pijn bij het liggen op de heup
  • Uitstraling richting bil of been
  • Pijn bij het zitten met de benen over elkaar heen geslagen
  • Pijn bij het opstaan na langer zitten

Wat is een slijmbeursontsteking?

Een slijmbeurs ontsteking een ontstekingsreactie in de slijmbeurs. Hierdoor wordt deze dikker en gaat hij pijn geven.
In het lichaam zitten op heel veel plekken slijmbeurzen. Een slijmbeurs vermindert de wrijving tussen een pees en bot of huid. De slijmbeurs is dus altijd aanwezig en heeft een hele nuttige functie. Als de druk op de slijmbeurs plots te hoog wordt (bijvoorbeeld door een val) dan zwelt hij op, zodat hij de omgeving beschermt voor meer druk en/of schade.

Langs de slijmbeurs lopen een aantal pezen, welke door lokale druk en overbelasting geïrriteerd kunnen raken. Hierdoor ontstaan dan klachten die lijken op een slijmbeursontsteking.

Waardoor ontstaan deze klachten?

Een trochantorpijnsyndroom of slijmbeursontsteking kunnen ontstaan door een val op de zijkant van de heup, of door een langzame overbelasting. Als de klachten langzaam ontstaan zijn kan dit komen door het looppatroon, manier van zitten of mogelijk de manier van trainen met sporten.

Moet ik Shockwave krijgen bij een slijmbeursontsteking?

Bij een slijmbeursontsteking is het belangrijk dat de slijmbeurs weer rustig wordt en dat er vooral niet meer druk op komt te staan. Om te zorgen dat u beter kunt gaan bewegen is het belangrijk dat u minder pijn gaat voelen, zodat de heup beter kan gaan bewegen en sterker kan worden. Welke actie daarvoor nodig is verschilt per persoon.
Soms overleggen wij met u en de huisarts of er een ontstekingsremmer voorgeschreven kan worden. Ook kan het veranderen van de belasting of de houding al voldoende zijn om minder pijn te gaan voelen.

Shockwave kan een middel zijn om tijdelijk minder pijn te voelen. Uit veel wetenschappelijk onderzoek blijkt dat bij een slijmbeursontsteking Shockwave niet voorgeschreven wordt en zelfs averechts kan werken. Wij adviseren daarom ook een actieve aanpak soms in overleg met huisarts of orthopeed gericht om de echte oorzaak van jouw klachten aan te pakken.

Wat kan een fysiotherapeut aan deze klachten?

De fysiotherapeuten van Fysiotherapie MedSupport kunnen samen met jou onderzoeken waarom de overbelasting is ontstaan en waarom de klachten aanwezig blijven. Vanuit dit onderzoek zal er een voorstel gedaan worden voor een behandelplan die gericht is op wat jij aankan en wat bij jou past. Vaak zitten hier onderdelen in als:
– Opbouwen van spierkracht en belastbaarheid van de pezen
– Stabiliteit en coördinatie van het been opbouwen
– Rompcontrole verbeteren
– Advies hoe de overbelasting te verminderen

Denk je dat je een slijmbeursontsteking of trochantor pijnsyndroom hebt? Klik dan hieronder op het videofragment. Hierin wordt uitgelegd wat je zelf kan doen om de klachten te verminderen.

Fysiotherapie Medsupport Doetinchem en Zelhem

MedSupport fysiotherapie is gericht op het verbeteren en behouden van de kwaliteit van het dagelijks leven van ieder individu met lichamelijke klachten. Dit doen wij door gerichte zorg op het gebied van fysiotherapie te bieden. Wij geloven dat geen enkele klacht exact hetzelfde is waardoor wij elke klacht als uniek bekijken en behandelen.