Slijmbeursontsteking in de schouder

“Schouderklachten zijn complex en vragen een specialistische aanpak”

Schouder onderzoek

Heb ik een slijmbeursontsteking?

Een slijmbeursontsteking (bursitis) in de schouder geeft een heftige pijn.  De oorzaak vak een slijmbeursontsteking wisselt per persoon. Soms lijken op een peesontsteking van de schouder.

Klachten die horen bij een acute slijmbeurs ontsteking zijn:

  • Heftige pijn rondom de schouder die continu aanwezig is
  • Heftige pijn die verergert bij het bewegen van de arm of door erop te gaan liggen
  • Door de pijn ook heel weinig bewegingen met de schouder kunnen maken
  • Als je de pijnlijke arm ondersteunt met het bewegen met de andere arm of iemand beweegt de arm voor jou, blijft de pijn en de hoeveelheid beweging hetzelfde dan als je het zelf probeert te doen
  • Je kunt eigenlijk geen aanraking rondom de schouder verdragen.
  • Paracetamol helpt niet tegen de pijn

Denk jij dat je een slijmbeursontsteking hebt? Klik dan hieronder op het videofragment. Hierin wordt uitgelegd wat je zelf kan doen om de klachten te verminderen. 

Wat is een slijmbeursontsteking?

Een slijmbeurs ontsteking een ontstekingsreactie in de slijmbeurs. Hierdoor wordt deze dikker en gaat hij pijn geven.
In het lichaam zitten op heel veel plekken slijmbeurzen. Een slijmbeurs vermindert de wrijving tussen een pees en bot of huid. De slijmbeurs is dus altijd aanwezig en heeft een hele nuttige functie. Als de druk op de slijmbeurs plots te hoog wordt (bijvoorbeeld door een val) dan zwelt hij op, zodat hij de omgeving beschermt voor meer druk en/of schade. Als de slijmbeurs opgezwollen is neemt hij ruimte in, waardoor je in de schouder minder goed kan bewegen.

Soms kan het ook zo zijn dat de slijmbeurs voor langere tijd een klein beetje onder druk staat. Dan is de slijmbeurs wel iets gezwollen, maar dit geeft dan niet meteen een heftige pijn of veel beperking in het bewegen van de schouder.

Heel soms is er geen directe oorzaak voor een slijmbeursontsteking.

Waardoor ontstaat een slijmbeursontsteking in de schouder?

Een slijmbeursontsteking kan ontstaan door dat er druk op de slijmbeurs wordt gezet. Dit kan door een val komen, maar ook omdat de spieren rondom de schouder minder goed samen werken en er daardoor meer druk ontstaat bij het maken van een beweging. Een slijmbeurs raakt bijna nooit zonder oorzaak ontstoken. Deze oorzaak is soms alleen niet helemaal duidelijk en kan daardoor zorgen voor een langdurige irritatie van de slijmbeurs en pezen rondom de schouder.

Moet ik Shockwave krijgen bij een slijmbeursontsteking in de schouder?

Bij een slijmbeursontsteking in de schouder is het belangrijk dat de slijmbeurs weer rustig wordt en dat er vooral niet meer druk op komt te staan. Om te zorgen dat u beter kunt gaan bewegen is het belangrijk dat u minder pijn gaat voelen, zodat de schouder beter kan gaan bewegen en sterker kan worden. Welke actie daarvoor nodig is verschilt per persoon.
Soms overleggen wij met u en de huisarts of er een ontstekingsremmer voorgeschreven kan worden. Soms is het veranderen van de belasting of de houding al voldoende om minder pijn te gaan voelen.

Shockwave kan een middel zijn om tijdelijk minder pijn te voelen. Uit veel wetenschappelijk onderzoek blijkt dat bij een slijmbeursontsteking Shockwave niet voorgeschreven wordt en zelfs averechts kan werken. Wij adviseren daarom ook een actieve aanpak, soms in overleg met huisarts of orthopeed, gericht om de echte oorzaak van uw klachten aan te pakken en het herstel eventueel te ondersteunen met medicatie.

“Schouderklachten zijn complex en vragen een specialistische aanpak”

Bel nu