Springersknie

“Als je een springersknie hebt wil dit niet zeggen dat je niet meer kan sporten”

Knie

Heb ik een springersknie?

De springersknie wordt ook wel jumpersknee of patellapees tendinopathie genoemd. Het gaat hier om een peesontsteking die zich bevindt aan de pees onder de knieschijf.

Klachten die horen bij een springersknie zijn:

  • Pijn onder de knieschijf
  • Pijn tijdens het trap aflopen
  • Startstijfheid in de ochtend
  • Pijn met springen of na het sporten
  • Herkenbare pijn bij of na een (diepe) kniebuiging / squat
  • Pijn bij het drukken op de patellapees
Springersknie

Denk je dat je een springersknie hebt? Klik dan hieronder op het videofragment. Hierin wordt uitgelegd wat je zelf kan doen om de klachten te verminderen. 

Wil je liever meteen een afspraak met onze sportfysiotherapeut? klik dan hier.

Hoe ontstaat een springersknie?

Een springersknie of jumpersknee ontstaat door een overbelasting van de patellapees. Dit kan ontstaan als u in een korte tijd de belasting op deze pees (te) snel opvoert zonder dat er voldoende rust is. Dit gebeurt bij een extra keer gaan trainen in de week, de training te snel verzwaren, te zwaar starten na een (zomer of winter)stop. De springersknie komt veel voor bij springsporten (volleybal, handbal), maar zien we ook bij fitness of crossfit ontstaan.

Wat kan een fysiotherapeut doen voor mij?

Het is bij een peesontsteking belangrijk dat de druk van de pees af gaat en dat de kracht gedoseerd binnen de pijngrens en zonder na-reactie weer opgebouwd wordt. Dit houdt in dat bijvoorbeeld diepe kniebuigingen niet slim zijn en dat (maximaal) springen vaak ook meer reactie geeft.

Onze fysiotherapeut kan samen met jou de pees sterker maken en bekijken of dit kan terwijl je wel doorgaat met sporten. Uiteindelijk met als doel dat je weer zonder pijnklachten alles kan doen.

“Als je een springersknie hebt wil dit niet zeggen dat je niet meer kan sporten”

Bel nu