Tenniselleboog – Epicondylitis lateralis

Medsupport

Tenniselleboog – Epicondylitis lateralis

Wat is een tenniselleboog?

Een tenniselleboog heeft een verwarrende naam, gezien maar 5% van alle mensen met een tenniselleboog daadwerkelijk tennist. Bij een tenniselleboog is er sprake van een overbelasting. Deze overbelasting vindt plaats in de pees van de spieren die verantwoordelijk zijn voor het strekken van de pols en de vingers. Het steeds herhalen van dezelfde polsbeweging ligt vaak ten grondslag aan het ontstaan van deze klacht. Bij werkzaamheden als wasgoed uitwringen, schilderen, computerwerk en een zwaar autostuur hanteren wordt de pols veelvuldig in een bepaalde positie belast. Dit maakt dat dit soort activiteiten de kans op een tenniselleboog vergroten.

Symptomen bij een tenniselleboog:

  • Pijn aan de buitenzijde van de elleboog
  • Pijn bij druk op de buitenzijde van de elleboog
  • Pijn bij het maken van een vuist
  • Pijn bij iets oppakken
  • Pijn bij het wegduwen van bijvoorbeeld een stoel
  • Uitstralende pijn naar de onderarm, pols en hand
  • Krachtverlies bij bovenhands tillen

Heb ik een tenniselleboog?

Mochten bovenstaande symptomen bekend voorkomen, dit betekent niet direct dat er sprake is van een tenniselleboog. Een arts, fysiotherapeut of oefentherapeut kan onderzoeken of er sprake is van een tenniselleboog. Hiervoor zullen een aantal testen worden gedaan die specifiek gericht zijn op de elleboog.

Hoe kom ik van mijn klachten af?

In de meeste gevallen verdwijnen de klachten met therapie na zo’n zes weken. Wacht niet te lang met hulp inschakelen bij een tenniselleboog, het kan namelijk een chronische vorm aannemen waardoor je langer last blijft houden van de klachten.

Probeer zo normaal mogelijk te blijven bewegen, maar zorg voor minder zware en herhaalde  momenten van belasting.

Menu