Voorste kruisband letsel

Medsupport

Voorste kruisbandletsel

Een gescheurde voorste kruisband, ook wel voorste kruisband ruptuur genoemd, is het meest voorkomende knieband letsel (VKB-letsel). Onder amateursporters loopt jaarlijks 3% een VKB letsel op. Bij topsporters loopt dit op tot 15%. In 70% van alle gevallen ontstaat een VKB letsel door een non-contact traumamechanisme, dit wil zeggen dat het letsel ontstaat zonder contactmoment of botsing met een andere speler.

Een VKB letsel ontstaat vaak tijdens een draaibeweging waarbij het onderbeen blijft staan, maar het bovenbeen wel draait en als het ware over het onderbeen heen schiet.

Symptomen:

  • Gevoel door de knie te zakken
  • ‘Knak’ geluid horen
  • Pijn
  • Zwelling
  • Instabiel gevoel in de knie tijdens het lopen

Waarom heb ik pijn bij een voorste kruisband letsel?

De pijn die je voelt komt meestal niet vanuit de voorste kruisband, maar uit omliggende structuren in de knie die beschadigd zijn. De fysiotherapeut kan testen uitvoeren om te bepalen of er sprake is van voorste kruisband letsel. Bij het vermoeden van een scheur volgt er vaak een MRI.

Waarom een MRI?

Naast dat er met behulp van een MRI gekeken wordt of er sprake is van een scheur in de voorste kruisband, wordt er met een MRI ook bekeken of er bijkomend ander letsel in de knie zichtbaar is. Een voorbeeld van gecombineerd letsel is de unhappy triad. Dit komt veel voor bij voetballers, naast een gescheurde voorste kruisband is er ook sprake van een scheur in de meniscus.

Wat zijn de behandelmogelijkheden?

Afhankelijk van het type letsel en jouw doelen wordt in samenspraak met de fysiotherapeut en orthopeed gekeken naar het meest passende revalidatietraject. Hierin wordt ook afgewogen of een recontructuerende operatie zinvol is of niet.

Conservatieve behandeling van een VKB

In veel gevallen wordt gestart met een conservatief behandeltraject. Hierbij ga je met een sportfysiotherapeut aan de slag om de mobiliteit, stabiliteit en kracht van knie weer op te trainen en, indien gewenst, uiteindelijk op te bouwen naar sporthervatting. De duur van het traject is onder andere afhankelijk van jouw einddoel en de mate waarin je kunt trainen. Op het moment dat er ondanks intensieve training toch een instabiel gevoel in de knie aanwezig blijft, kan alsnog voor een operatieve reconstructie gekozen worden.

Operatieve behandeling van een VKB

Bij een reconstruerende operatie wordt de gescheurde kruisband vervangen door een ‘nieuwe’ kruisband. Deze wordt vervangen door jouw eigen hamstringpees of kniepees. Wanneer er geen sprake is van complicaties tijdens of na de operatie en je goed op krukken kunt lopen, mag je op dezelfde dag al naar huis.

Hoe lang duurt een voorste kruisband revalidatie?

De totale duur van een voorste kruisband revalidatie bedraagt 9 tot 12 maanden. In deze periode werk je samen met de sportfysiotherapeut aan de mobiliteit, stabiliteit en kracht van de knie en de omliggende structuren om uiteindelijk jouw einddoel te kunnen bereiken. De inhoud van de training wordt grotendeels bepaald door wat jij uiteindelijk weer wilt kunnen.

Samenwerking met orthopedie Slingeland

Fysiotherapie MedSupport heeft een nauwe samenwerking met de afdeling Orthopedie van het Slingeland ziekenhuis. Tevens vormt onze sportfysiotherapeut samen met drie andere sportfysiotherapeuten en orthopeden Dr. Bosmans en Dr. Wever het VKB netwerk Oost. Dit met als doel betere kwaliteit van zorg en sneller herstel. Dit intensieve contact tussen de orthopeed en onze sportfysiotherapeut zorgt ervoor dat jij snel geholpen wordt, het beste behandelplan krijgt en jij je volledig op jouw revalidatie kan richten.

Heb jij jouw knie verdraaid of herken je een instabiel gevoel in je knie? Maak een afspraak of kom langs in het gratis inloopspreekuur.

Menu