Zwangerschap en bekkenpijn

Bekkentherapie

Bekkenpijn bij zwangere en bevallen vrouwen

Bekkenpijn is een veelvoorkomende klacht bij zwangere vrouwen, maar kan ook nog na de bevalling blijven of ontstaan. In Nederland ervaart 39-65% van de vrouwen in de 14e week bekkenklachten. In de 30e week is dit 67-88% (afhankelijk van een verleden met rugklachten). In veel gevallen gaat het niet om ernstige klachten waar de expertise van een bekkenfysiotherapeut nodig is, maar kleine dingen waar je hinder van ondervindt zoals lang lopen, zitten of staan. Met tips gericht op aanpassingen in de werkzaamheden en houdingstherapie, kan vaak in drie tot vier behandelingen al een vermindering van 80 procent van de klachten optreden.

Veelgehoorde klachten zijn:

  • Pijn rondom SI-gewricht, schaambeen, stuitje, staartbeen, lage rug of bil.
  • Uitstraling naar een of twee benen
  • Pijn bij lang zitten of juist bij het opstaan na een tijd gezeten te hebben
  • Pijn bij lang staan, bukken en omdraaien in bed
  • Voelbare pijn bij simpele dagelijkse bezigheden zoals stofzuigen, was opvouwen, vaatwasser uitpakken etc.

Wat is bekkenpijn?

Bekkenpijn ontstaat vaak door spanningsverschillen rond je SI-gewricht. Tijdens de zwangerschap worden de banden rondom ons bekken losser, om zich voor te bereiden op de groei van het kindje in je buik en voor de bevalling. Het spanningsverschil kan ontstaan wanneer sterke binnen beenspieren of een sterke bekkenbodem het SI-gewricht scheef trekken. Er is dan sprake van een instabiliteit. Dit heeft vaak klachten als gevolg, maar een bekkeninstabiliteit kan ook aanwezig zijn zonder pijn. De pijn ontstaat doordat er bij sommige vrouwen een disbalans is tussen de spieren die aanhechten aan het bekken. Zoals bijvoorbeeld de binnen beenspieren en bekkenbodemspieren zorgen voor beweging van het bekken naar binnen (inflare), terwijl je bilspieren weer de beweging naar buiten (outflare) bewaken. Is de een sterker dan de ander, dan wordt je bekken scheefgetrokken en kan pijn/irritatie geven.
Bekkenpijn kan naast een scheefstand van het bekken ook veroorzaakt worden door een overprikkeling van de spieren en banden rondom het bekken. Dit kan gebeuren bij het niet goed aanpassen van de houding tijdens de zwangerschap. Hierdoor blijft de belasting en belastbaarheid niet voldoende in balans en kunnen er klachten ontstaan.

Factoren die van invloed kunnen zijn

Wat nog belangrijk is om te weten, is dat stress een belangrijke factor is die nadelig kan werken op de bekkenklachten. Het kan de klachten in stand houden of verergeren.

Menu