Volg ons op social media

Oedeemtherapie

Oedeemtherapie is een behandelmethode waarbij te veel vocht beter afgevoerd wordt door het lichaam. Hiervoor kunnen verschillende technieken ingezet worden. Er kan gebruik gemaakt worden van manuele lymfedrainage, lymfetaping of compressietherapie. Ook kan door middel van oefentherapie de afvoer van vocht bevorderd worden. 

Is oedeemtherapie voor mij geschikt?

 Oedeemtherapie kan bij verschillende aandoeningen toegepast worden en ondersteunend werken. 

  • Oedeem aan ledematen, hoofd of romp 
  • Borstkanker 
  • Zwelling na ongeval of operatie 
  • Littekens 
  • Blessures 
  • Bloeduitstortingen 
  • Burn – out 
  • Spanning 
  • Reuma en reumatische aandoeningen

Verschillende vormen van oedeemtherapie

Manuele lymfedrainage  

Manuele lymfedrainage is een massagetechniek om het lymfestelsel te activeren. Door deze techniek wordt de pompfunctie van het lymfesysteem verhoogd. Ook wordt door middel van deze lichte massage het oedeem in de goede richting ‘geduwd’. Hierdoor kan het lichaam het vocht sneller afvoeren.   

Lymfetaping 

Lymfetaping is een vorm van medical taping. Door smalle stroken medical tape op de huid aan te brengen daar waar oedeemvorming is, wordt de afvoer van lymfe-oedeem extra ondersteund. Doordat de tape op de huid zit, wordt de afvoer van oedeem 24 uur per dag gestimuleerd.  

Compressietherapie 

Wanneer je last hebt van oedeem in arm of been, wordt er vaak gebruik gemaakt van compressietherapie. Dit wil zeggen dat je een constante druk van buitenaf hebt op het weefsel met oedeem. Compressietherapie komt in verschillende vormen. Vaak wordt gestart met zwachtelen om het vocht uit het lichaamsdeel te krijgen. Als er voldoende vooruitgang is wordt er een elastische kous (TEK) aangemeten. Een Therapeutisch Elastische Kous zorgt ervoor dat de volumevermindering gehandhaafd kan worden.  

Oefentherapie 

Bewegen is een belangrijk onderdeel bij oedeemtherapie.. Door middel van oefentherapie kan je de afvoer van vocht stimuleren door bewegen. Doordat spieren samentrekken tijdens bewegen activeer je de opname en afvoer van oedeem. Lymfevaten hebben kleppen waardoor vocht niet terug kan lopen. Door de beweging stuw je als het ware het vocht omhoog. De oedeemtherapeut geeft je verschillende oefeningen waardoor je zelf deze spierpomp kan activeren. 

''Uitstekende therapie en begeleiding''
“Door een eenzijdig ongeval op de skipiste heb ik mijn 6e nekwervel gebroken. Na 3 maanden in een corset te hebben gezeten ben ik met therapie bij MedSupport begonnen. Door de uitstekende therapie en begeleiding, heldere uitleg en aandacht voor mijn klachtomschrijvingen ben ik na ca. 18 behandelingen weer nagenoeg vrij van mijn beperkingen en klachten. Behandelingen zijn vooraf goed besproken en afgewisseld met oefeningen in de sportschool (steeds onder begeleiding). Vooral het herhaaldelijk “kraken” van de wervelkolom heeft mij enorm geholpen om mijn beperkte beweeglijkheid grotendeels op te heffen.”
Taco te Grootenhuis

Onze fysiotherapeuten

Wij zijn fysiotherapie MedSupport. Een jonge, dynamische en moderne fysiotherapiepraktijk in Doetinchem & Zelhem. Onze fysiotherapeuten hebben alle aandacht voor jou en waar jij tegenaan loopt. Elke fysiotherapeut heeft zijn of haar eigen specialisatie.

Fysiotherapie Medsupport Doetinchem en Zelhem

MedSupport fysiotherapie is gericht op het verbeteren en behouden van de kwaliteit van het dagelijks leven van ieder individu met lichamelijke klachten. Dit doen wij door gerichte zorg op het gebied van fysiotherapie te bieden. Wij geloven dat geen enkele klacht exact hetzelfde is waardoor wij elke klacht als uniek bekijken en behandelen.