Oedeemtherapie

“Oedeemtherapie kan heel veel verlichting geven”

Oedeemtherapie

Oedeemtherapie

Oedeemtherapie is een behandelmethode waarbij te veel vocht beter afgevoerd wordt door het lichaam. Hiervoor kunnen verschillende technieken ingezet worden. Er kan gebruik gemaakt worden van manuele lymfedrainage, lymfetaping of compressietherapie. Ook kan door middel van oefentherapie de afvoer van vocht bevorderd worden. 

Ik kan me weer goed bewegen

“Met ‘Frozen shoulders’ kwam ik bij Medsupport. Kon m’n jas niet aan of uittrekken. Na een uitgebreide intake (onderzoek en vragen) stelde Britt me een behandelplan voor. Heel eerlijk zei ze dat het tijd en oefening nodig had om weer ruimte/beweging in de schoudergewrichten te krijgen. Ik kreeg maatwerk. Fysiotherapie en daarnaast begeleiding in de oefenzaal om zelf ook aan de slag te kunnen. Afspraken altijd op tijd, betrokken en goed bereikbaar. Alle lof voor deze professionele, jonge en ook leuke vrouw! En ik kan me weer goed bewegen.”

Carla Delderfield

Is oedeemtherapie voor mij geschikt?

 Oedeemtherapie kan bij verschillende aandoeningen toegepast worden en ondersteunend werken. 

 • Oedeem aan ledematen, hoofd of romp 
 • Borstkanker 
 • Zwelling na ongeval of operatie 
 • Littekens 
 • Blessures 
 • Bloeduitstortingen 
 • Burn – out 
 • Spanning 
 • Reuma en reumatische aandoeningen
   

Verschillende vormen van oedeemtherapie

Manuele lymfedrainage  

Manuele lymfedrainage is een massagetechniek om het lymfestelsel te activeren. Door deze techniek wordt de pompfunctie van het lymfesysteem verhoogd. Ook wordt door middel van deze lichte massage het oedeem in de goede richting ‘geduwd’. Hierdoor kan het lichaam het vocht sneller afvoeren.   

Lymfetaping 

Lymfetaping is een vorm van medical taping. Door smalle stroken medical tape op de huid aan te brengen daar waar oedeemvorming is, wordt de afvoer van lymfe-oedeem extra ondersteund. Doordat de tape op de huid zit, wordt de afvoer van oedeem 24 uur per dag gestimuleerd.  

Compressietherapie 

Wanneer je last hebt van oedeem in arm of been, wordt er vaak gebruik gemaakt van compressietherapie. Dit wil zeggen dat je een constante druk van buitenaf hebt op het weefsel met oedeem. Compressietherapie komt in verschillende vormen. Vaak wordt gestart met zwachtelen om het vocht uit het lichaamsdeel te krijgen. Als er voldoende vooruitgang is wordt er een elastische kous (TEK) aangemeten. Een Therapeutisch Elastische Kous zorgt ervoor dat de volumevermindering gehandhaafd kan worden.  

Oefentherapie 

Bewegen is een belangrijk onderdeel bij oedeemtherapie.. Door middel van oefentherapie kan je de afvoer van vocht stimuleren door bewegen. Doordat spieren samentrekken tijdens bewegen activeer je de opname en afvoer van oedeem. Lymfevaten hebben kleppen waardoor vocht niet terug kan lopen. Door de beweging stuw je als het ware het vocht omhoog. De oedeemtherapeut geeft je verschillende oefeningen waardoor je zelf deze spierpomp kan activeren. 

“Oedeemtherapie kan heel veel verlichting geven”

Bel nu