info@medsupport.nl  |  0314-76 50 99

Logo van fysiotherapie MedSupport

Resultaat van bikefitting met rug- en bilklachten

Rug en bilklachten met fietsen

Niets zo vervelend als pijn in de rug en bil tijdens het fietsen. Alwin, die al jaren fanatiek fietser is en alle routes in de regio achterhoek wel kent, ervaarde zoveel klachten aan de rug en beide bilspieren tijdens het fietsen. De klachten waren zo heftig dat hij twijfelde of hij nog wel door kon gaan met het fietsen.
Alwin was wat sceptisch bij binnenkomst of een andere fietsafstelling 
zijn klachten wel zou verhelpen. 

De fysio bikefitting

De fysio bikefitting begon met een intake gesprek en een volledig uitgevoerd lichamelijk onderzoek om de oorzaak van de pijnklachten te verklaren. Tijdens het onderzoek kwamen we er achter dat de linker heup en bil regio veel moeite hadden met controle en stabiliteit leveren. Dit kan een reden zijn van het ontstaan van klachten rondom bil en rug. De controle op 1 been was ook een aandachtspunt voor oefeningen naast de fiets

Het vervolg van de fysio bikefitting vindt op de fiets plaats door middel van een dynamische fietspositiemeting. Tijdens de fietspositiemeting hebben we de stand van zijn schoenplaatjes aangepast, is het zadel met 2 centimeter verhoogd en met 1,2 centimeter naar achteren verplaatst. In het filmpje hierboven zie je duidelijk het verschil in kniestrekking voor en na de bikefitting. Met deze betere fietshouding staat er minder druk op de rug en heup en kan er meer kracht geleverd worden.

Effect van de bikefitting

Hoewel sceptisch, stapte Alwin snel op de fiets en merkte direct dat een aangepaste houding ook een duidelijk verschil maakte voor zijn klachten. Hij moest wat wennen met het sturen, maar de bilklachten waren helemaal weg. Alwin fietst weer zonder klachten aan zijn bil over de fiets- en mountainbikepaden in de achterhoek en heeft zelfs al een rit van meer dan 100 kilometer gemaakt. 

Ervaar jij ook klachten?

Heb jij ook pijn of klachten tijdens het fietsen of wil je graag meer informatie over de fysio bikefitting? Klik dan hier.
Wist je dat de fysio bikefitting gedeeltelijk vergoed kan worden uit de aanvullende verzekering?