Houding gerelateerde klachten: oorzaken en tips

Houding gerelateerde klachten zijn klachten die ontstaan doordat je (langdurig) in een bepaalde houding je lichaam overbelast. Hierbij komt er meer druk op de spieren en banden van de wervelkolom, waardoor er pijnklachten ontstaan.

Dit gebeurt vooral bij lang staan en zitten, maar dit geldt ook voor lang liggen en slenteren. Als de spanning op de structuren van de wervelkolom zo minimaal mogelijk is, zijn er geen pijnklachten aanwezig. De rug volgt hierbij de natuurlijke kromming van een holling in de onderrug, een lichte bolling in de bovenrug en een holling in de nek.

1. Symptomen

Er is geen sprake van beschadiging bij houding gerelateerde klachten, maar pijn ontstaat wanneer de houding die voor jouw lichaam belastend is (langdurig) wordt aangenomen.

De pijn bevindt zich meestal onder in de rug, tussen de schouderbladen of in de nek. Dit is per persoon verschillend. De klachten kunnen verminderd worden door te bewegen en/of door een andere houding aan te nemen.

2. Oorzaken van klachten in stand

Wanneer je in een voor jou prettige houding staat, zijn er geen pijnklachten aanwezig. Als je lang moet staan, maar ook wanneer je lang moet lopen, is de kans groot dat je op een gegeven moment moe wordt. Wat er dan vaak gebeurt, is dat je in je rug gaat hangen. Je bekken kantelt naar voren en je creëert een extra holle rug. Dit zorgt voor meer druk op de wervels en de omliggende structuren, wat kan resulteren in pijn.

3. Oorzaken van klachten in zit

Er zijn verschillende manieren om te zitten, waarbij er onderscheid wordt gemaakt tussen een actieve zit en een passieve zit.

Bij een actieve zit maak je in tegenstelling tot een passieve zit geen gebruik van de leuning van de stoel. Je zit op het puntje van de stoel waarbij je de rugspieren aanspant en geconcentreerd met de zit bezig bent. Deze houding is in de meeste gevallen niet lang vol te houden, waardoor je na enige tijd onbewust over gaat in een passieve zit. Wanneer dit onbewust gebeurt, ga je vaak achterover hangen, maak je een extra holle rug en kan er pijn in de rug ontstaan.

Wanneer in actieve of passieve zit de schouders naar voren gaan en misschien zelfs opgetrokken worden, kan er pijn tussen de schouderbladen ontstaan. Als het hoofd voor het lichaam wordt geplaatst, waarbij je zo’n vijf à zes kilo (het gewicht van je hoofd) voor je lichaam gaat dragen, kan je nekpijn krijgen.

4. Bewust worden van je lichaamshouding 

Op het moment dat je pijnklachten gerelateerd aan je houding ondervindt, kan je letten op je houding. Dit kan zowel in stand, zit als lig. Hierdoor word je je bewust van je lichaamshouding, kan je ontdekken wanneer en waardoor je pijnklachten ontstaan en kan je hier zelf iets aan doen.

Je kan je bewust worden van je houding door jezelf verschillende vragen te stellen op het moment dat de pijnklachten aanwezig zijn.

Wat is de stand van je bekken? Waar houd je je schouders? Draag je je hoofd voor of boven je romp? Volgt je rug de natuurlijke kromming?

5. Fysiotherapie bij houding gerelateerde klachten

Als het niet lukt om zelf bewust te worden van je houding en de pijnklachten aan blijven houden, kan je contact op nemen met een fysiotherapeut. Bij fysiotherapie MedSupport in de Regio Doetinchem hebben we verschillende therapeuten die jou hiermee kunnen helpen.

Samen met jou kijken zij naar de klacht, het ontstaan van de klacht en zoeken zij een passende oplossing. Zij helpen jou om de oorzaak aan te pakken waardoor jij de klachten kan verminderen en voorkomen. Dit kan onder andere door:

6. Tips voor de houding

  • Probeer het bekken zo goed mogelijk naar achter te kantelen om een extra holle rug te voorkomen, waarbij de natuurlijke kromming van de rug gevolgd wordt.
  • Zorg ervoor dat de schouders naar achteren getrokken worden en het hoofd boven het lichaam gedragen wordt.
  • Bij veel zittend werk kan je variëren met een actieve en passieve zit, afgewisseld met wandelen om klachten te voorkomen.
  • Een hoog-laag bureau of sta-zit bureau zorgt voor afwisseling in het zitten en staan.

7. Tips voor zittend werk

  • Een ergonomische bureaustoel helpt om een prettige houding aan te nemen. Je kan gebruik maken van de rugleuning en met de schouders tegen de rugleuning steunen.
  • De stoel heeft de goede hoogte als je een hoek van net over de 90 graden met de heupen en knieën kan maken.
  • Stel de armleuningen van de stoel in zodat de ellebogen een hoek van 90 graden maken.
  • Zorg dat de bureautafel op ellebooghoogte is afgesteld.
  • Zet het kantelmechanisme van de bureaustoel in werking zodat de stoel meebeweegt.
  • Zet de bovenkant van het computerscherm op ooghoogte.

Andere relevante blogs