info@medsupport.nl  |  0314-76 50 99

Logo van fysiotherapie MedSupport

Werk gerelateerde klachten

Werk gerelateerde klachten verwijzen naar klachten die zich ontwikkelen op het werk. Verschillende klachten die hierdoor kunnen ontstaan, zijn onder andere nek– en/of rugklachten, schouderklachten of klachten aan de elleboog of pols.

Wanneer deze klachten een negatief effect hebben op de functionering op het werk, worden de klachten werk-relevant genoemd. Werk-relevante klachten kunnen ook buiten het werk ontstaan.

1. Ontstaan van klachten

Werk gerelateerde klachten hebben verschillende oorzaken, maar hebben vooral te maken met fysieke belasting.

Veel tillen en dragen, duwen en trekken of blootstelling aan trillingen van meer dan één uur kan voor klachten zorgen. Ook herhalende acties van meer dan twee uur, een minder optimale houding of ergonomie op de werkplek of langdurig gebruik van computer of muis zijn oorzaken voor klachten. Daarbij is het werken boven schouderhoogte, langdurig staan of het eenzijdig gebruik van het lichaam ook erg belastend voor je lichaam.

2. Risicofactoren

Bovengenoemde oorzaken zijn niet alleen oorzaken van het ontstaan van werk gerelateerde klachten, maar ook risicofactoren. Daarnaast zijn er ook risicofactoren die te maken hebben met hoe jij je voelt op het werk.

Moeilijke taken, eentonig werk, een hoge werkdruk, lage werktevredenheid, onplezierige werkomgeving of slechte relatie met collega’s zijn allemaal factoren die een invloed hebben op jouw werktevredenheid. Deze factoren kunnen bijdragen aan de kans op het krijgen van klachten.

3. Algemene tips

Om de kans op werk gerelateerde klachten te verminderen en misschien zelfs te voorkomen, is het belangrijk om veel afwisseling te hebben.

Ook kan je de werktevredenheid proberen te vergroten. Praat bijvoorbeeld met collega’s, je werkgever of je partner over wat je dwars zit, probeer je problemen bespreekbaar te maken.

4. Beroeps gerelateerde tips

In de volgende drie blogs worden verschillende tips gegeven voor verschillende soorten beroepen waarbij je veel moet tillen, duwen en/of trekken, langdurig moet zitten of staan en/of werk waarbij je veel herhalende bewegingen maakt.

Suggesties voor beroepen als bouwvakker, verhuizer, monteur, stratenmaker, etc. vind je in Tips 1.

Adviezen voor kantoorwerk worden omvat in Tips 2.

Tips 3 is er voor beroepen als schilder, schoonmaker, glazenwasser, kok, horecamedewerker, etc. 

Andere relevante blogs