info@medsupport.nl  |  0314-76 50 99

Logo van fysiotherapie MedSupport

COPD

Wat is COPD?

De afkorting COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease. Dit betekent chronische obstructieve longaandoeningen. Dit is een verzamelnaam voor longaandoeningen die zich kenmerken door een vernauwing van de luchtwegen die niet of niet volledig te genezen is. Deze vernauwing wordt vaak langzaam erger en gaat meestal samen met ontstekingsreacties van de longen op prikkels van buitenaf. Roken is hier een voorbeeld van. De vernauwing maakt het ademhalen moeilijker en minder effectief.

Waardoor ontstaat COPD?

Door een langdurige beschadiging van luchtwegen en longen kan er zich een longaandoening ontwikkelen. Deze langdurige beschadiging is vaak langer dan 20 jaar in meer of mindere mate aanwezig, waardoor klachten vaak pas na het 40e levensjaar merkbaar worden.
Roken is dan ook één van de belangrijkste oorzaken van COPD, maar niet iedereen met longklachten rook of heeft gerookt. COPD kan namelijk ook veroorzaakt worden door langdurig contact met stoffige of giftige lucht, bijvoorbeeld door slechte ventilatie en bij slechte werkomstandigheden.

Wat zijn de gevolgen van COPD?

De verschijnselen die u merkt zijn afhankelijk van de ernst van de klachten. Hiervoor worden er vier stadia van COPD onderscheiden, de zogenaamde GOLD-stadia. Deze stadia gaan van lichte beperkingen (GOLD 1) tot zeer ernstige beperkingen (GOLD 4). COPD kan door één of meerdere factoren leiden tot afname van uw conditie, uw zelfredzaamheid en de kwaliteit van uw leven. U kunt hierdoor kwetsbaar worden. De meest voorkomende verschijnselen zijn: – Ademhalen kost meer moeite (vooral goed uitademen) – Hoesten en slijm ophoesten – Kortademigheid (die toeneemt bij inspanning) – Piepende ademhaling – Snellere en vaak kortere ademhaling – Regelmatig ontstaan van luchtweginfecties – Vermoeidheid pijn en verbeteren van uw functie.

Geriatriefysiotherapie

In sommige gevallen is begeleiding nodig. Bewegen met COPD is namelijk niet vanzelfsprekend. Inspanning zorgt in eerste instantie voor toename van klachten, omdat u benauwder wordt. Daarnaast uit COPD zich bij iedereen op een andere manier, waardoor vaak een beweegadvies op maat nodig is. Mensen met COPD die ouder en minder beweeglijk worden, kunnen daardoor belemmeringen of klachten ervaren. Ze komen hiervoor doorgaans in aanraking met de fysiotherapeut voor ouderen, de geriatriefysiotherapeut. De geriatriefysiotherapeut specialiseert zich in de zorg voor kwetsbare ouderen met complexe aandoeningen. Hij kan een belangrijke bijdrage leveren aan het verbeteren van uw kwaliteit van leven.

Wat kunt u er zelf aan doen?

Bij COPD kost elke ademhaling energie. Dit leidt tot veel vermoeidheid en zorgt ervoor dat u steeds meer lichamelijke inspanning gaat vermijden. Doordat u dit doet gaat de lichamelijke conditie steeds verder achteruit. Door meer te bewegen zorgt u ervoor dat u minder klachten ervaart en dat de longen niet sneller verslechteren. Een beweegprogramma voor uzelf maken is dan erg handig, hierdoor zorgt u ervoor dat u dagelijks in beweging bent.

Onze fysiotherapeuten

Wij zijn fysiotherapie Medsupport. Een jonge, dynamische en moderne fysiotherapiepraktijk in Doetinchem & Zelhem. Onze fysiotherapeuten hebben alle aandacht voor jouw en waar jij tegen aan loopt. Elke fysiotherapeut heeft zijn of haar eigen specialisatie
Locatie MedSupport fysiotherapie in Zelhem.

Fysiotherapie Medsupport Doetinchem en Zelhem

MedSupport fysiotherapie is gericht op het verbeteren en behouden van de kwaliteit van het dagelijks leven van ieder individu met lichamelijke klachten. Dit doen wij door gerichte zorg op het gebied van fysiotherapie te bieden. Wij geloven dat geen enkele klacht exact hetzelfde is waardoor wij elke klacht als uniek bekijken en behandelen.