info@medsupport.nl  |  0314-76 50 99

Logo van fysiotherapie MedSupport

Vallen & valangst

Een val kan vervelende gevolgen hebben voor u. Op oudere leeftijd neemt het risico op een valpartij toe. Daarnaast worden uw botten ook brozer, waardoor u makkelijker iets breekt.

Een val kan het begin zijn van meerdere klachten en beperkingen in het dagelijks leven. De meest voorkomende oorzaken van een val zijn:
– Kwetsbaarheid en afname van zelfstandigheid.
– Verminderde spierkracht.
– Verminderde balans (het evenwicht).
– Valangst.
– Verminderd zicht.
– Eén of meerdere (complexe) aandoeningen.
– Hogere leeftijd.
– Medicatiegebruik.
– Een eerdere val.

Vicieuze cirkel

Wanneer u al eens bent gevallen is valangst vaak niet te vermijden. Dit is erg logisch, want u wilt niet dat het nog een keer gebeurt. Door het toenemen van de valangst gaat u ook steeds meer activiteiten vermijden. U blijft het liefst zo veel mogelijk binnen. Het gevolg is helaas wel dat u hierdoor lichamelijk minder actief wordt. De conditie verslechtert, de spierkracht neemt af en het houden van het evenwicht wordt nog moeilijker. Het risico om nog een keer te vallen neemt daardoor ook toe. Hierdoor belandt u in een vicieuze cirkel.

Hoe kan je vallen en valangst voorkomen?

Na een val is het belangrijk om op een veilige en verantwoorde manier in beweging te blijven. Een actieve levensstijl zorgt ervoor dat u uw spierkracht en mobiliteit behoudt of mogelijk verbetert. Er zijn veel mogelijkheden en hulpmiddelen om dit te realiseren. Als dit zelf niet goed lukt, dan kan geriatriefysiotherapie een uitkomst bieden.

Geriatriefysiotherapie

Mensen die ouder en minder beweeglijk worden, kunnen daardoor vallen en/of valangst krijgen. Ze komen hiervoor doorgaans in aanraking met de fysiotherapeut voor ouderen, de geriatriefysiotherapeut. De geriatriefysiotherapeut specialiseert zich in de zorg voor kwetsbare ouderen, kan u goed begeleiden als u bang bent om te vallen en kan een belangrijke bijdrage leveren aan het verbeteren van uw kwaliteit van leven.

Onze fysiotherapeuten

Wij zijn fysiotherapie Medsupport. Een jonge, dynamische en moderne fysiotherapiepraktijk in Doetinchem & Zelhem. Onze fysiotherapeuten hebben alle aandacht voor jouw en waar jij tegen aan loopt. Elke fysiotherapeut heeft zijn of haar eigen specialisatie

Fysiotherapie Medsupport Doetinchem en Zelhem

MedSupport fysiotherapie is gericht op het verbeteren en behouden van de kwaliteit van het dagelijks leven van ieder individu met lichamelijke klachten. Dit doen wij door gerichte zorg op het gebied van fysiotherapie te bieden. Wij geloven dat geen enkele klacht exact hetzelfde is waardoor wij elke klacht als uniek bekijken en behandelen.