info@medsupport.nl  |  0314-76 50 99

Logo van fysiotherapie MedSupport

Draaiduizeligheid

Draaiduizeligheid

Ons evenwichtsorgaan registreert de hele dag of wij bewegen en welke kant wij op bewegen. Soms raakt het evenwichtsorgaan verstoord. Dit zorgt ervoor dat het evenwichtsorgaan denkt dat u een beweging maakt, terwijl dit niet zo is.

Wat is draaiduizeligheid?

Dit noemen we draaiduizeligheid of BPPD (Benigne Paroxismale Positie Duizeligheid).
Klachten die u dan kunt ervaren zijn:

  • Het gevoel hebben dat u of alles om u heen draait
  • De duizeligheid ontstaat acuut en is vaak na 30 tot 60 seconden weer over
  • Duizeligheid ervaren bij het opstaan of gaan liggen in bed
  • Door de duizeligheid kunt u zweterig en misselijk worden. Soms moeten mensen echt overgeven
  • Afwijkende oogbewegingen (nystagmus) tijdens het duizelig voelen
  • Klachten ontstaan bij een bepaalde beweging (bijvoorbeeld gaan liggen of draaien in bed)

Bij BPPD is er een kristalletje in 1 van de buisjes gekomen die beweging registreren. Als dit steentje in beweging komt dan denkt het evenwichtsorgaan dat u sneller draait.

Wat kan een fysiotherapeut doen aan mijn draaiduizeligheid?

Het behandelen van iemand met draaiduizeligheid kan niet zomaar iedere therapeut. Onze therapeuten doen bij jou een aantal tests om te beoordelen of de klachten een BPPD is en zullen daarna met jou een behandelstrategie bepalen. Als de klacht niet vanuit een BPPD komt, dan zal de fysiotherapeut met jou kijken of het mogelijk vanuit een hyperventilatie komt of een andere oorzaak heeft. Het kan zijn dat onze fysiotherapeut gaat overleggen met jouw huisarts wat de beste behandeling is.

Om te kijken of je BPPD hebt doet onze fysiotherapeut de halpike manoeuvre.

Behandeling van draaiduizeligheid

Als je klachten komen vanuit een BPPD dan zal onze fysiotherapeut je als eerste behandelen door middel van de Eppley manoeuvre samen met jou uit te voeren, na de behandeling zal je samen met onze therapeut bekijken welke oefeningen je nog extra kan doen. Je kan ook het advies krijgen om 48uur niet op je rug of zij te slapen. Dit zorgt er namelijk weer voor dat het steentje weer terug in het evenwichtskanaal komt.

Onze fysiotherapeuten

Wij zijn fysiotherapie Medsupport. Een jonge, dynamische en moderne fysiotherapiepraktijk in Doetinchem & Zelhem. Onze fysiotherapeuten hebben alle aandacht voor jouw en waar jij tegen aan loopt. Elke fysiotherapeut heeft zijn of haar eigen specialisatie
Locatie MedSupport fysiotherapie in Zelhem.

Fysiotherapie Medsupport Doetinchem en Zelhem

MedSupport fysiotherapie is gericht op het verbeteren en behouden van de kwaliteit van het dagelijks leven van ieder individu met lichamelijke klachten. Dit doen wij door gerichte zorg op het gebied van fysiotherapie te bieden. Wij geloven dat geen enkele klacht exact hetzelfde is waardoor wij elke klacht als uniek bekijken en behandelen.