info@medsupport.nl  |  0314-76 50 99

Logo van fysiotherapie MedSupport

Carpaal tunnel syndroom

Heb ik een carpaal tunnel syndroom?

Een carpaal tunnelsyndroom is een verzamelnaam voor klachten die kunnen ontstaan door beknelling van een zenuw in de pols en hand.

Klachten die horen bij een carpaal tunnelsyndroom zijn:

  • Tintelingen en/of een branderig gevoel aan de binnenzijde van de hand en vingers. Vaak niet in de pink
  • Klachten kunnen soms alleen ’s nachts aanwezig zijn
  • Krachtverlies in de hand
  • Verminderd gevoel in de hand
  • Pijnklachten aan de binnenkant van de elleboog

Wat is een carpaal tunnel syndroom?

In de pols zit de carpale tunnel. Dit is een tunnel die loopt door een aantal botten en een peesblad. Door deze tunnel lopen 8 pezen en 1 zenuw. Als er een pees verdikt of zwelling in de pols ontstaat kan er druk op de zenuw komen. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij een peesontsteking of een polskneuzing. Een zenuw kan niet goed tegen druk en gaat signalen geven (tintelingen / doofheid / branderige pijn). Soms ontstaat er ook druk door bijvoorbeeld vocht bij een zwangerschap of een blessure aan de pols.

De zenuw die door de carpale tunnel gaat, komt vanuit de nek en loopt door tot in de vingers. Als de zenuw ergens onder druk komt te staan kan het dezelfde klachten geven als bij een carpaal tunnel syndroom. De oorzaak zit dan alleen niet in de pols, maar ergens anders.

Wat kan een manueel- of fysiotherapeut doen bij een carpaal tunnel syndroom?

Onze therapeuten hebben veel ervaring met het behandelen van een carpaal tunnel syndroom. Zij zullen samen met jou een onderzoek uitvoeren en een behandelplan opstellen die gericht is op factoren die de klachten kunnen afnemen. Denk hierbij aan:

  • Advies over het verminderen van de druk op de zenuw
  • Behandeling en training van spieren
  • Het in beweging brengen van de zenuw, zodat de druk vermindert
  • Behandelen van de mobiliteit van de nek
  • Kracht en andere klachten in de gaten houden en waar nodig overleggen met jouw (huis)arts

Moet een carpaal tunnelsyndroom geopereerd worden?

Ieder jaar worden er heel veel mensen geopereerd aan een carpaal tunnelsyndroom. Wij zien een operatie als laatste redmiddel is. Wij weten uit vanuit praktijkervaringen dat fysiotherapeutische behandeling van de zenuw forse verbetering van de klachten kan geven. Een behandeling bestaat vaak uit het mobiliseren van de zenuw (vanuit de nek tot aan de pols) in combinatie met drukvermindering van de zenuw in de pols.
Een andere reden om niet te opereren is de kans op littekenvorming of complicaties. In sommige gevallen is het wel een goede keuze (bij bijvoorbeeld forse uitval van spierkracht of ondraaglijke pijn), maar in andere situaties adviseren wij eerst om samen met één van onze manueeltherapeuten te kijken naar een oplossing.

Ervaar jij nekpijn of nekklachten? Wil je er zelf wat aan doen? Klik hieronder op het videofragment voor oefeningen die helpen bij nekpijn en nekklachten. 

Bekijk onze fysiotherapeuten

Wij zijn fysiotherapie Medsupport. Een jonge, dynamische en moderne fysiotherapiepraktijk in Doetinchem & Zelhem. Onze fysiotherapeuten hebben alle aandacht voor jouw en waar jij tegen aan loopt. Elke fysiotherapeut heeft zijn of haar eigen specialisatie

Fysiotherapie Medsupport Doetinchem en Zelhem

MedSupport fysiotherapie is gericht op het verbeteren en behouden van de kwaliteit van het dagelijks leven van ieder individu met lichamelijke klachten. Dit doen wij door gerichte zorg op het gebied van fysiotherapie te bieden. Wij geloven dat geen enkele klacht exact hetzelfde is waardoor wij elke klacht als uniek bekijken en behandelen.