info@medsupport.nl  |  0314-76 50 99

Logo van fysiotherapie MedSupport

Enkel verzwikt

Ik heb een verstuikte enkel, wat nu?

Een enkelverzwikking is een van de meest voorkomende sportblessures. Bijna iedereen is weleens door zijn enkel gegaan tijdens lopen of sporten. Bij 2 van de 3  enkeltrauma’s gaat het om bandletsel zoals een verrekking of een klein scheurtje van de enkelband. Soms kunnen ook het bot of de spieren beschadigd zijn waardoor klachten langer aanhouden.

 

Klachten die horen bij een enkelverzwikking zijn:

– Pijn rondom het gewricht
– Zwelling
– Bloeduitstorting, soms na enkele dagen pas zichtbaar
– Klachten bij bewegen en/of steunen
– Afwikkelen/traplopen gaat moeilijk

Wanneer moet ik naar de fysiotherapeut?

In de meeste gevallen nemen de klachten na een enkelverzwikking in de loop van de weken af. Echter wil pijnvermindering niet zeggen dat jouw enkel ook daadwerkelijk weer net zo sterk is als daarvoor. Als je te snel begint met sporten loop je meer risico er opnieuw doorheen te gaan en zo een instabiele enkel te ontwikkelen. Bij Fysiotherapie MedSupport onderzoeken wij wat er beschadigd is, vertellen wij wat je kan verwachten en zorgen dat je weer terug komt op maximaal niveau. Vaak kan je al relatief snel beginnen met het trainen van de stabiliteit, zodat dit niet afzwakt. Hierdoor herstel je niet alleen sneller, maar verklein je ook de kans op nieuw enkelletsel.

Hoe ziet het herstel er uit?

Het herstel van een verrekte of ingescheurde enkelband duurt ongeveer 6 tot 10 weken. Afhankelijk van hoe groot de schade is en hoe vaak jou dit al eerder is gebeurd, kan het langer of korter duren. Grofweg is het herstel onder te verdelen in 3 fasen en in elke fase zijn er ondersteunende oefeningen die je zelf kunt doen.

Wat kan ik zelf doen bij een verstuikte enkel?

Uit onderzoek is gebleken dat het doen van oefeningen gericht op stabiliteit en opvangreactie helpt voorkomen dat je opnieuw door je enkel gaat. Hoe meer er van je enkel gevraagd wordt tijdens het sporten (kappen, wenden, ongelijke ondergronden) hoe sterker je enkel weer moet zijn om nieuw letsel te voorkomen. In de filmpjes hieronder laten we oefeningen zien die je per fase zelf kunt doen.

Worden mijn spieren slap van tape of een brace?

Dit is gelukkig niet waar! Ook met een brace of tape moeten je spieren hard werken tijdens lopen, rennen en sporten. Het gebruik van een brace of tape wordt juist aangeraden in de eerste fase van het herstel of terugkeer naar sport. Het beschermt je enkelbanden tegen onverwachte bewegingen waardoor je er opnieuw doorheen kunt gaan. Zodra het sporten goed gaat kun je de tape of brace gewoon weer afbouwen.

Ben je vaker door je enkel gegaan, heb je twijfel over bepaalde klachten of blijft het lang aanhouden?
Maak dan een afspraak bij onze sportfysiotherapeut

Bekijk onze fysiotherapeuten

Wij zijn fysiotherapie Medsupport. Een jonge, dynamische en moderne fysiotherapiepraktijk in Doetinchem & Zelhem. Onze fysiotherapeuten hebben alle aandacht voor jouw en waar jij tegen aan loopt. Elke fysiotherapeut heeft zijn of haar eigen specialisatie

Fysiotherapie Medsupport Doetinchem en Zelhem

MedSupport fysiotherapie is gericht op het verbeteren en behouden van de kwaliteit van het dagelijks leven van ieder individu met lichamelijke klachten. Dit doen wij door gerichte zorg op het gebied van fysiotherapie te bieden. Wij geloven dat geen enkele klacht exact hetzelfde is waardoor wij elke klacht als uniek bekijken en behandelen.