info@medsupport.nl  |  0314-76 50 99

Logo van fysiotherapie MedSupport

Knieslijtage

Slijtage (of artrose) in de knie is een natuurlijk proces wat bij iedereen boven de 30 in meer of mindere mate voorkomt. Als we ouder worden gaat de aanmaak van kraakbeen minder snel dan de afbraak. Hierdoor ontstaat een slijtageproces. Dit proces zorgt voor pijnklachten rondom de knie.

Heb ik een versleten knie?

Klachten die kunnen horen bij een versleten knie zijn:

  • Pijn in de knie. Vaak na belasten (wandelen of tuinieren)
  • Zwelling van de knie of in de knieholte. Vaak na belasten.
  • (Start)stijfheid tijdens het opstaan uit bed of uit een stoel na langer zitten
  • Pijn bij hurken of trap af lopen
  • Pijn bij draaibewegingen maken terwijl het been blijft staan
  • Minder goed de knie kunnen buigen
 

Hoe erg de slijtage is kan met een röntgenfoto worden vastgesteld.

Wat kan ik doen bij een knie artrose?

Het slijtageproces van de knie is onomkeerbaar, maar dit betekent niet dat u hier ook pijn van hoeft te voelen. De pijn die u voelt komt bijna nooit door de slijtage, maar door een reactie van het lichaam op de slijtage. Denk hierbij aan pijn die ontstaat door de spanning en (vaak) verminderde kracht van de spieren rondom de knie en het been. Ook het kapsel rondom de knie kan pijnklachten geven.

Door de spieren meer ontspanning te geven en te trainen kunnen ze vaak weer beter het gewricht ondersteunen. Ook het kapsel kan door middel van tractie en mobilisatie weer rustig worden en minder pijnklachten geven.

Naast trainen kan afvallen bij overgewicht ook sterk de druk verminderen op de knie en daardoor ook zorgen dat er minder irritatie is.

 

Wat kan ik doen mocht ik een nieuwe knie krijgen?

Als u uiteindelijk te veel pijnklachten krijgt vanuit de knie, is een operatie waarin u een nieuw kniegewricht krijgt één van de opties. Uit veel onderzoek weten we dat trainen voor de operatie zorgt voor minder pijn en betere functie voor na de operatie. Het is belangrijk dat er getraind wordt op algehele conditie, mobiliteit, kracht en functie van de core.

Het is vaak lastig om zelf te bedenken wat u dan allemaal moet doen en daarbij is fysiotherapeutische begeleiding wel fijn. Dit kost alleen weer behandelingen van uw aanvullende verzekering, die u dan na uw operatie niet vergoed krijgt. Dit kan best veel geld kosten, maar dat maakt het trainen voor de operatie niet minder belangrijk. Daarom hebben wij bij een groepstherapie opgericht waar u een uur lang op alle belangrijke punten trainen, maar zijn de kosten erg laag, namelijk maar € 30,- per 6 weken. Dit is 95% goedkoper dan de fysiotherapie behandelingen + uw vergoeding van de aanvullende verzekering wordt niet aangesproken, zodat u deze nog overhoudt na de operatie.

Bekijk onze fysiotherapeuten

Wij zijn fysiotherapie Medsupport. Een jonge, dynamische en moderne fysiotherapiepraktijk in Doetinchem & Zelhem. Onze fysiotherapeuten hebben alle aandacht voor jouw en waar jij tegen aan loopt. Elke fysiotherapeut heeft zijn of haar eigen specialisatie

Fysiotherapie Medsupport Doetinchem en Zelhem

MedSupport fysiotherapie is gericht op het verbeteren en behouden van de kwaliteit van het dagelijks leven van ieder individu met lichamelijke klachten. Dit doen wij door gerichte zorg op het gebied van fysiotherapie te bieden. Wij geloven dat geen enkele klacht exact hetzelfde is waardoor wij elke klacht als uniek bekijken en behandelen.