info@medsupport.nl  |  0314-76 50 99

Logo van fysiotherapie MedSupport

Voorste kruisband gescheurd

In de knie zitten 2 kruisbanden. Zij verbinden het bovenbeen met het onderbeen en zorgen voor stabiliteit in het kniegewricht. Een gescheurde voorste kruisband is een veelvoorkomende blessure bij sporters. Zo scheuren in Nederland gemiddeld ongeveer 4000 mensen per jaar hun voorste kruisband.

Hoe ontstaat een gescheurde voorste kruisband?

Een gescheurde voorste kruisband ontstaat door een snelle beweging van de knie. Soms hoor je hierbij een hard ‘knappend’ geluid. Bij 70% van de mensen die hun kruisband scheuren, ontstaat dit zonder dat er op dat moment fysiek contact is met iemand anders. In andere gevallen ontstaat dit door een ander trauma zoals een botsing met iemand anders. Hierbij kunnen ook andere onderdelen van de knie beschadigd raken. Denk hierbij aan een binnenband of de meniscus.

Wat zijn de klachten na een gescheurde voorste kruisband?

– Pijn aan de binnenkant en rondom de knie
– Zwelling in de knie
– Moeite met belasten
– Moeite met strekken en buigen
– Instabiel gevoel, alsof je door de knie zakt

Moet ik geopereerd worden?

Of een operatie wel of niet nodig is, is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie (leeftijd, werk , sportdoel en stabiliteit van jouw knie).  Tegenwoordig wordt niet iedereen met een gescheurde kruisband meer geopereerd.  Er zijn steeds meer (top)sporters die zonder kruisband op hun oude niveau kunnen sporten. Waar een herstel met operatie al gauw meer dan 12 maanden duurt (inclusief wachttijd voor de operatie), start het herstel zonder operatie meteen. Hiermee win je al gauw 6 tot 12 weken en heb je geen operatie gehad.

Vaak wordt het behandeltraject gestart met oefeningen om je knie beter te kunnen bewegen en je beenspieren sterker te maken. Samen met onze fysiotherapeut ga je aan de slag met oefeningen gericht op stabiliteit, kracht en conditie. Hierdoor wordt jouw knie weer sterker. Tussendoor vinden er controles plaats om te kijken of je voldoende vooruit gaat en wanneer jij weer belastbaar genoeg bent om te kunnen sporten.

Als je een instabiel gevoel houdt in je knie of er vaker doorheen gaat, kan er alsnog gekozen worden voor een operatie. Hierbij wordt de gescheurde kruisband vervangen door een nieuwe. Tijdens deze operatie gebruiken ze lichaamseigen materiaal zoals een stukje van de hamstring- of knieschijfpees.

Wat doet de fysiotherapeut na het plaatsen van een nieuwe kruisband?

Na het plaatsen van een nieuwe kruisband zit er vocht in de knie. Hierdoor is het staan op je been en het bewegen van je knie moeilijker. De fysiotherapeut helpt je in het begin vooral om de knie beter te laten bewegen. Al vrij snel is het goed om met oefeningen je knie te trainen. Hierdoor verbetert de kracht rondom je knie. Tijdens de revalidatie werk je gericht naar jouw gewenste doel. Dit doel wisselt per persoon.  Denk bijvoorbeeld aan klachtenvrij wandelen met de hond tot aan een volledige wedstrijd voetballen op je oude niveau.

Bekijk onze fysiotherapeuten

Wij zijn fysiotherapie Medsupport. Een jonge, dynamische en moderne fysiotherapiepraktijk in Doetinchem & Zelhem. Onze fysiotherapeuten hebben alle aandacht voor jouw en waar jij tegen aan loopt. Elke fysiotherapeut heeft zijn of haar eigen specialisatie

Fysiotherapie Medsupport Doetinchem en Zelhem

MedSupport fysiotherapie is gericht op het verbeteren en behouden van de kwaliteit van het dagelijks leven van ieder individu met lichamelijke klachten. Dit doen wij door gerichte zorg op het gebied van fysiotherapie te bieden. Wij geloven dat geen enkele klacht exact hetzelfde is waardoor wij elke klacht als uniek bekijken en behandelen.