info@medsupport.nl  |  0314-76 50 99

Logo van fysiotherapie MedSupport

Peesontsteking

Heb ik een peesontsteking?

Pees gerelateerde klachten of een peesontsteking ontstaan vanuit overbelasting op de pees. Vaak is het zo dat er al een langere tijd een ontstekingsproces in de pees aanwezig is voordat u pijn gaat ervaren. Dit zorgt er dan voor dat als je pijn voelt het probleem al langer aanwezig is en ook niet makkelijk over gaat.

Klachten die bij een peesontsteking horen kunnen zijn:

  • Pijn bij het kracht zetten op de pees
  • Startstijfheid in de ochtend of na lang zitten
  • Pijn bij het rekken van de pees
  • Pijn bij het aanraken of druk zetten op de pees

Denkt u dat u een peesontsteking heeft? Klik dan op één van de volgende specifieke peesaandoeningen voor meer informatie en een filmpje wat u er zelf aan kunt doen:
– Peesontsteking in de schouder
– Tennis elleboog
– Golfers elleboog
– Liesblessure
– Hamstringblessure
– Zijkant heup / trochantor pijn syndroom
– Springersknie / jumpersknee
– Achillespeesontsteking
– Hielspoor

Verschillende fases van een peesontsteking

  • Acute fase
  • Dysrepair fase
  • Degeneratieve fase

In elk van deze fases is uiteindelijk training een belangrijk onderdeel, maar ook weten hoe je de pees weer rustig kan krijgen is erg belangrijk om de klachten te verminderen en de pees belastbaarder te maken. Bij langdurige of terugkerende klachten is het ook belangrijk om niet alleen naar de lokale klacht te kijken, maar ook te beoordelen of het lichaam wel in staat is om te herstellen.

Soms ervaren mensen terugkerende pijnklachten aan de pees. Vaak is het dan zo dat de pees continu ontstoken is, alleen dat de pijn op sommige momenten weg is. Hierdoor kan het lijken dat de klachten af en toe terug komen, maar eigenlijk is er dan al voor een langere periode (soms jaren) een peesontsteking aanwezig.

Een peesontsteking wordt vaak verward met een slijmbeurs ontsteking, omdat ze in dezelfde regio kunnen voorkomen (schouder, heup, achillespees, knie). Het gebruik van een lokale injectie helpt dan meestal ook niet of kortdurend. Soms kan shockwave toegepast worden bij een peesontsteking. Bij deze behandeling wordt de pees niet belastbaarder en zien wij vaak dat de klachten snel terug komen en de pijn ook niet volledig over gaat.

Waarom raakt een pees ontstoken?

Een pees raakt geïrriteerd als hij meer kracht moet leveren dan dat hij kan, zonder dat er voldoende hersteltijd is tussen de belastende activiteiten. Klachten kunnen daarom sneller ontstaan als er plotseling meer activiteit gevraagd wordt. Dit kan bijvoorbeeld na de zomer- of winterstop met sporten, maar ook bij het starten of te snel opbouwen met hardlopen of na een periode met gips. De pees moet meer doen als wat hij kan, waardoor er een ontstekingsreactie kan plaats vinden.

Chronische peesklachten

Ook bij klachten die al jaren aanwezig zijn is er verbetering van zowel pijn als functie mogelijk. Wij zullen bij chronische klachten ook altijd kijken of er mogelijk andere factoren aanwezig zijn die het herstel belemmeren. Daarnaast zal er ook een actieve aanpak gekozen worden om de belastbaarheid lokaal en in de keten op te bouwen.

Trainen met een calcificatie

Op sommige plekke in het lichaam kunnen zich calcificaties ontwikkelen. Er wordt wel eens gedacht dat dit de oorzaak is van de pijn, maar dit is in bijna alle gevallen niet zo. Een calcificatie zorgt niet voor pijn en er kan daarom ook prima getraind worden terwijl er calcificaties aanwezig zijn.

Waar bestaat fysiotherapie uit?

Omdat er heel veel verschillende oorzaken kunnen zijn van een peesontsteking is de therapie ook per persoon verschillend. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld doorgaan met hardlopen, terwijl andere een bepaalde activiteit echt moeten stoppen. Deze keuze wordt altijd samen met u gemaakt aan de hand van de klachten aan de pees en de doelen die u heeft.

Als de klacht goed in kaart is gebracht zal er altijd gekeken worden hoe de pijnklachten zo snel mogelijk verminderd kunnen worden. Dit vraagt soms aanpassing in het dagelijks leven en soms overleggen we met de huisarts om hierbij te ondersteunen. Tegelijkertijd of daarna zal er gestart worden met trainen. Dit kan zowel van de pees zijn, maar ook van de structuren die invloed hebben op de belasting op de pees (ketentraining).

Bekijk onze fysiotherapeuten

Wij zijn fysiotherapie Medsupport. Een jonge, dynamische en moderne fysiotherapiepraktijk in Doetinchem & Zelhem. Onze fysiotherapeuten hebben alle aandacht voor jouw en waar jij tegen aan loopt. Elke fysiotherapeut heeft zijn of haar eigen specialisatie

Fysiotherapie Medsupport Doetinchem en Zelhem

MedSupport fysiotherapie is gericht op het verbeteren en behouden van de kwaliteit van het dagelijks leven van ieder individu met lichamelijke klachten. Dit doen wij door gerichte zorg op het gebied van fysiotherapie te bieden. Wij geloven dat geen enkele klacht exact hetzelfde is waardoor wij elke klacht als uniek bekijken en behandelen.