info@medsupport.nl  |  0314-76 50 99

Logo van fysiotherapie MedSupport

Heupslijtage

Heb ik een versleten heup?

Slijtage (of artrose) in de heup is een natuurlijk proces wat bij iedereen boven de 30 in meer of mindere mate voorkomt. Als we ouder worden gaat de aanmaak van kraakbeen minder snel dan de afbraak. Hierdoor ontstaat een slijtageproces. Dit proces zorgen voor pijnklachten rondom de heup.

Klachten die kunnen horen bij een versleten heup zijn:

  • Pijn in de lies
  • Uitstralende pijn diep in de bil
  • Uitstralende pijn in de knie of onderrug
  • (Start)stijfheid tijdens het opstaan uit bed of uit een stoel na langer zitten
  • Pijn bij bukken, veters strikken, de trap op lopen en / of bij in en uit de auto stappen
  • Minder mobiliteit naar het strekken of het been opzij bewegen

Hoe erg de slijtage is kan met een röntgenfoto worden vastgesteld.

Wat kan ik doen aan heupslijtage?

Het slijtageproces van de heup is onomkeerbaar, maar dit betekend niet dat je hier ook pijn van hoeft te voelen. De pijn die er vaak gevoeld wordt komt bijna nooit door de slijtage, maar door een reactie van het lichaam op de slijtage. Denk hierbij aan pijn die ontstaat door de spanning en (vaak) verminderde kracht van de spieren rondom de heup en het been. Ook het kapsel rondom de heup kan pijnklachten geven.

Door de spieren meer ontspanning te geven en te trainen kunnen ze vaak weer beter het gewricht ondersteunen. Ook het kapsel kan door middel van tractie en mobilisatie weer rustig worden en minder pijnklachten geven.

Naast trainen kan afvallen bij overgewicht ook sterk de druk verminderen op de heup en daardoor ook zorgen dat er minder irritatie is.

Wat kan ik doen mocht ik een nieuwe heup krijgen?

Als je teveel pijnklachten krijgt vanuit de heup is een operatie waarin je een nieuw heupgewricht krijgt één van de opties. Uit veel onderzoek weten we dat trainen voor de operatie zorgt voor minder pijn en betere functie voor na de operatie. Het is belangrijk dat er getraind wordt op algehele conditie, kracht en functie van de core, kracht en mobiliteit rondom de heup.

Het is vaak lastig om zelf te bedenken wat je dan allemaal moet doen en daarbij is fysiotherapeutische begeleiding wel fijn. Dit kost alleen weer behandelingen van jouw aanvullende verzekering, die je dan na de operatie niet vergoed krijgt. Dit kan best veel geld kosten, maar dat maakt het trainen voor de operatie niet minder belangrijk. Daarom hebben wij bij een groepstherapie opgericht waar je een uur lang op alle belangrijke punten gaat trainen, maar zijn de kosten erg laag, namelijk maar € 30,- per 6 weken. Dit is 95% goedkoper dan de fysiotherapie behandelingen + uw vergoeding van de aanvullende verzekering wordt niet aangesproken, zodat u deze nog overhoudt na de operatie.

Fysiotherapie Medsupport Doetinchem en Zelhem

MedSupport fysiotherapie is gericht op het verbeteren en behouden van de kwaliteit van het dagelijks leven van ieder individu met lichamelijke klachten. Dit doen wij door gerichte zorg op het gebied van fysiotherapie te bieden. Wij geloven dat geen enkele klacht exact hetzelfde is waardoor wij elke klacht als uniek bekijken en behandelen.