Nieuwe heup / heupprothese

Een Golferselleboog of golfersarm verwijst eigenlijk naar de plek waar jij pijnklachten kan voelen. namelijk pijn aan de binnenkant van de elleboog.

Nieuwe heup – nieuw heupgewricht

Als je veel klachten hebt vanuit het heupgewricht en de slijtage vanuit jouw heup is erg, dan kan er een kunstheup of nieuwe heup geplaatst worden. Dit gebeurt door een orthopedisch chirurg. In Nederland kan er voor 2 opties gekozen worden, namelijk de voorste- en de achterste benadering.

De voorste benadering heeft als voordeel dat je daarna weer de heup gewoon mag buigen, zonder dat je daarmee het risico loopt dat hij uit de kom gaat tijdens het buigen. Nadeel is dat dit weer sneller kan gebeuren bij het strekken (grote passen maken) en dat het eventueel ooit vervangen van de kunstheup moeilijker gaat.

De achterste benadering is de techniek die het meeste gebruikt wordt en ook waar het Slingeland Ziekenhuis voor kiest. De orthopeden hebben veel ervaring met deze manier van opereren.

Uiteindelijk zit er niet veel verschil tussen de kans dat de heup uit de kom gaat of de uiteindelijke eindresultaten.

Wat is belangrijk om voor de operatie van een nieuwe heup te doen?

Uit veel onderzoek weten we dat trainen voor de operatie zorgt voor minder pijn en betere functie na de operatie. Het is belangrijk dat er getraind wordt op algehele conditie, kracht en functie van de core, kracht en mobiliteit rondom de heup.

Het is vaak lastig om zelf te bedenken wat u dan allemaal moet doen en daarbij is fysiotherapeutische begeleiding wel fijn. Dit kost alleen weer behandelingen van uw aanvullende verzekering, die u dan na uw operatie niet vergoed krijgt. Dit kan best veel geld kosten, maar dat maakt het trainen voor de operatie niet minder belangrijk.

Daarom hebben wij bij een groepstherapie opgericht waar u een uur lang op alle belangrijke punten gaat trainen, maar zijn de kosten erg laag, namelijk maar € 30,- per maand. Dit is 95% goedkoper dan de fysiotherapie behandelingen + uw vergoeding van de aanvullende verzekering wordt niet aangesproken, zodat u deze nog overhoudt na de operatie. U kunt deelnemen aan deze groep tot dat u geopereerd wordt.

Hoe ziet de fysiotherapeut er na de operatie uit?

In de eerste week na de operatie komen wij bij u aan huis om samen met u het kruklopen te oefenen, de spieren rondom de heup te trainen en te zorgen dat u de geopereerde heup goed belast.

Na ongeveer 4 tot 6 weken mag u met 1 kruk of zonder krukken gaan lopen en verplaatst de therapie zich naar de praktijk. Hier zal er met u samen opgebouwd worden naar het volledig kunnen gebruiken en belasten van uw nieuwe heup.

De therapie stopt als uw doelen zijn behaald. Dit is soms na 3 maanden en soms pas na 9. Afhankelijk van de snelheid van uw herstel en uw einddoelen.

Wij hebben vaak contact met de orthopeden uit de regio. Mocht er een afwijkend beloop zijn zullen wij waar nodig snel overleg zoeken met uw behandelend arts.

Fysiotherapie Medsupport Doetinchem en Zelhem

MedSupport fysiotherapie is gericht op het verbeteren en behouden van de kwaliteit van het dagelijks leven van ieder individu met lichamelijke klachten. Dit doen wij door gerichte zorg op het gebied van fysiotherapie te bieden. Wij geloven dat geen enkele klacht exact hetzelfde is waardoor wij elke klacht als uniek bekijken en behandelen.