info@medsupport.nl  |  0314-76 50 99

Logo van fysiotherapie MedSupport

Afgescheurde schouderpees

Heb ik een afgescheurde schouderpees?

Rondom de schouder lopen 4 pezen die samen de rotator cuff vormen. Veel mensen ontwikkelen als ze ouder worden kleinere of grotere scheuren (ruptuur) in deze pezen. Vaak gaat dit zonder grote beperkingen en pijn, maar soms kan het zijn dat het beschadiging of afscheuren van een pees zorgt voor functieverlies.

Klachten die horen bij een afgescheurde schouderpees:

  • Pijn aan de zij- en/of voorkant van de schouder
  • Niet op de schouder kunnen liggen vanwege de pijn
  • Pijn bij het bewegen van de arm
  • Soms kunnen mensen de arm niet meer op tillen
  • Als je de arm ondersteunt/helpt kun je wel de beweging maken

Waardoor ontstaat een scheur in de schouderpees?

De pezen rondom de schouder (rotator cuff) zorgen ervoor dat de schouderkop goed in de kom kan bewegen. Er komen veel krachten op deze pezen te staan, maar dit kunnen ze vaak ook aan.

Als de kracht op de pees te groot wordt kan het zijn dat er kleine scheurtjes in de pees ontstaan. Als de kracht nog groter wordt dan kan een pees gedeeltelijk of volledig afscheuren. Dit gebeurt vaak niet zomaar, maar als iemand plotseling een te zwaar gewicht moet vasthouden. Een pees kan ook scheuren als er te veel druk op de pees ontstaat bij bijvoorbeeld een val op de schouder.

Als we ouder worden dan wordt de belastbaarheid van onze pezen vaak ook minder, waardoor het makkelijker is om een scheur in een pees op te lopen. Veel mensen waarbij dit gebeurt merken dit niet in het bewegen of gebruiken van de schouder of arm.

Moet ik geopereerd worden bij een gescheurde schouderpees?

Er wordt tegenwoordig steeds minder vaak geopereerd bij een scheur in de schouderpees. Dit komt omdat de structuren rondom de schouder die niet gescheurd zijn, vaak de functie kunnen overnemen van het beschadigde deel. Een orthopeed zal daarom vaak eerst naar de fysiotherapeut doorverwijzen om samen de functie en bewegingen weer te kunnen op bouwen.

Als je de schouder helemaal niet meer kunt optillen dan kan de orthopeed overwegen om met een operatie de pees weer te herstellen.

Fysiotherapie Medsupport Doetinchem en Zelhem

MedSupport fysiotherapie is gericht op het verbeteren en behouden van de kwaliteit van het dagelijks leven van ieder individu met lichamelijke klachten. Dit doen wij door gerichte zorg op het gebied van fysiotherapie te bieden. Wij geloven dat geen enkele klacht exact hetzelfde is waardoor wij elke klacht als uniek bekijken en behandelen.