Oedeemtherapie Doetinchem

Oedeemtherapie Medsupport

Oedeemtherapie is voor mensen die last hebben van (lymf)oedeem.
Lymfoedeem is een abnormale ophoping van vocht in ons lichaam. Oedeem kan een gevolg zijn van bloedvatproblemen, littekens, een operatie of ongeval, kanker, bestraling of chemotherapie. Hierdoor kunnen de lymfevaten beschadigen met vochtophopingen als gevolg.

Wat is oedeemtherapie?

Oedeemtherapie heeft als doel het lymfesysteem te stimuleren via lymfedrainage. Daarnaast kan de oedeemtherapeut ook fascietechnieken, lymfetaping en/of zwachtelen toepassen. Dit alles om de lymfestroom te stimuleren of te ondersteunen. Het kan daarom nodig zijn een therapeutisch elastische kous aan te meten. Er zullen adviezen en leefregels besproken worden om in het dagelijks leven te kunnen functioneren met de oedeemklachten. Tenslotte zullen er aanvullend huiswerkoefeningen worden meegegeven.

Oedeemtherapie, hoe werkt dat?

Oedeemtherapie Doetinchem biedt een combinatie van verschillende behandelmogelijkheden:

Compressietherapie

Wanneer je last hebt van oedeem in je arm of been, wordt er vaak gebruik gemaakt van compressietherapie. Dit wil zeggen dat je een constante druk van buitenaf hebt op het weefsel met oedeem. Compressietherapie komt voor in verschillende vormen. Vaak wordt gestart met zwachtelen om het vocht uit het lichaamsdeel te krijgen. Als er voldoende vooruitgang is wordt er een elastische kous (TEK) aangemeten. Een Therapeutisch Elastische Kous zorgt ervoor dat de volumevermindering gehandhaafd kan worden.

Lymfetaping

Lymfetaping is een vorm van medical taping. Door smalle stroken medical tape op de huid aan te brengen daar waar oedeemvorming is, wordt de afvoer van lymfe-oedeem extra ondersteund. Door de tape wordt de afvoer van oedeem 24 uur per dag gestimuleerd.

Oefentherapie

Bewegen is een belangrijk onderdeel bij oedeemtherapie. Door middel van oefentherapie kun je de afvoer van vocht stimuleren door beweging. Doordat spieren samentrekken tijdens bewegen activeer je de opname en afvoer van oedeem. Lymfevaten hebben kleppen waardoor vocht niet terug kan lopen. Door de beweging stuw je als het ware het vocht omhoog. De oedeemtherapeut geeft je verschillende oefeningen waardoor je zelf deze spierpomp kunt activeren.

Manuele lymfedrainage

Manuele lymfedrainage is een massagetechniek om het lymfestelsel te activeren. Tijdens deze techniek wordt de pompfunctie van het lymfesysteem verhoogd. Middels deze lichte massage wordt het oedeem in de goede richting ‘geduwd’. Hierdoor kan het lichaam het vocht sneller afvoeren.

Hoe vaak is oedeemtherapie nodig?

De duur van de behandeling voor oedeemtherapie ligt tussen de 30 – 45 minuten.
De frequentie van de behandeling ligt tussen twee keer per week en één keer per maand. Voor maximaal resultaat is het belangrijk om intensief te beginnen.

Welk resultaat kan ik verwachten van oedeemtherapie?

Patiënten zijn positief over de effecten van oedeemtherapie Doetinchem.
Herstel is, mits voldoende therapie is toegepast namelijk snel merkbaar. De nieuwe en verbeterde afvoerroutes voor de lymfe verminderen vrij snel uw pijnklachten en bevorderen de bewegingsmogelijkheden. Doordat het vocht vermindert, neemt de druk af in de weefsels. De huid voelt minder strak, je kunt weer makkelijker bewegen en de pijn wordt minder.

Is het resultaat blijvend?

Vaak is het zo dat oedeem niet meer volledig verdwijnt. Wanneer de kleppen in de aderen beschadigd zijn, blijft het lichaam moeite hebben met afvoeren. Het komt dus regelmatig voor dat de therapie goed helpt, maar dat er een soort ‘onderhoud’ moet plaats vinden om te zorgen dat het vocht niet teveel weer terug loopt.

Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?

Wij van Medsupport Doetinchem staan voor je klaar!
Neem vrijblijvend contact met ons op voor oedeemtherapie Doetinchem via 0314-765099 of info@medsupport.nl

Bel nu