Oedeemtherapie Zelhem

Oedeemtherapie

Lymfoedeem is een ongewone opeenstapeling van vocht in ons lichaam. Oedeem kan een gevolg zijn van bloedvatproblemen, littekens, een ingreep of ongeluk, kanker, bestraling of chemotherapie. Hierdoor kunnen de lymfevaten schade oplopen met vochtophopingen als gevolg. Oedeemtherapie is voor personen die last hebben van (lymf)oedeem.

Wat is oedeemtherapie?

Oedeemtherapie heeft als intentie het lymfesysteem te stimuleren middels lymfedrainage. Daarnaast kan de oedeemtherapeut ook fascietechnieken, lymfetaping en/of zwachtelen toepassen. Dit alles om de lymfestroom te stimuleren of te ondersteunen. Het kan daarom nodig zijn een therapeutisch elastische kous aan te meten. Er zullen leefregels en tips besproken worden om zo goed mogelijk in het dagelijks te kunnen functioneren met de oedeemklachten. Mogelijk zullen er aanvullend huiswerkoefeningen worden meegegeven.

Oedeemtherapie, hoe werkt dat?

Oedeemtherapie Zelhem biedt een combinatie van diverse behandelmogelijkheden:

Compressietherapie

Wanneer je last hebt van vocht in je arm of been, wordt er vaak gebruik gemaakt van compressietherapie. Dit wil zeggen dat je een constante druk van buitenaf hebt op het weefsel met oedeem. Compressietherapie komt voor in verschillende vormen. Vaak wordt er gestart met zwachtelen om het vocht uit het lichaamsdeel te krijgen. Als er genoeg vordering is wordt er een elastische kous (TEK) aangemeten. Een Therapeutisch Elastische Kous zorgt ervoor dat de volumevermindering gehandhaafd kan worden.

Lymfetaping

Lymfetaping is een vorm van medical taping. Door smalle stroken medical tape op de huid aan te brengen daar waar oedeemvorming is, wordt de afvoer van lymfoedeem extra ondersteund. Door de tape wordt de afvoer van oedeem 24 uur per dag gestimuleerd.

Oefentherapie

Bewegen is een belangrijk onderdeel bij oedeemtherapie. Door middel van oefentherapie kun je de afvoer van vocht stimuleren door beweging. Doordat spieren samentrekken tijdens bewegen activeer je de opname en afvoer van oedeem. Lymfevaten hebben kleppen waardoor vocht niet terug kan lopen. Door de beweging stuw je als het ware het vocht omhoog. De oedeemtherapeut geeft je verschillende oefeningen waardoor je zelf deze spierpomp kan activeren.

Manuele lymfedrainage

Manuele lymfedrainage is een massagetechniek om het lymfestelsel te prikkelen. Tijdens deze techniek wordt de pompfunctie van het lymfesysteem vergroot. Ook wordt door middel van deze lichte massage het oedeem in de juiste richting ‘geduwd’. Hierdoor kan het lichaam het vocht sneller afvoeren.

Hoe vaak is oedeemtherapie nodig?

De duur van de behandeling voor oedeemtherapie ligt tussen 30 – 45 minuten.
De frequentie van de behandeling ligt tussen twee keer per week en één keer per maand. Voor maximaal effect is het belangrijk om intensief te beginnen.

Welk resultaat kan ik verwachten van oedeemtherapie?

Patiënten zijn positief over de resultaten van oedeemtherapie Zelhem.
Herstel is, mits voldoende therapie is toegepast namelijk snel merkbaar. De nieuwe en verbeterde afvoerroutes voor de lymfe verminderen vrij snel uw pijnklachten en bevorderen de bewegingsmogelijkheden. Doordat het vocht afneemt, neemt de druk af in de weefsels. De huid voelt minder strak, je kunt weer makkelijker bewegen en de pijn neemt af.

Is het resultaat blijvend?

Vaak is het zo dat oedeem niet meer volledig verdwijnt. Wanneer de kleppen in de aderen beschadigd zijn, blijft het lichaam moeite hebben met afvoeren. Het komt dus regelmatig voor dat de therapie goed helpt, maar dat er een soort ‘onderhoud’ moet plaats vinden om te zorgen dat het vocht niet teveel weer terug loopt.

Nieuwsgierig wat wij voor jou kunnen betekenen?

Wij van Medsupport Zelhem staan voor je klaar!
Neem vrijblijvend contact met ons op voor oedeemtherapie Zelhem via 0314-786706 of info@medsupport.nl

Bel nu