info@medsupport.nl  |  0314-76 50 99

Logo van fysiotherapie MedSupport

Het stuur afstellen van jouw racefiets

De afstand tussen het zadel en stuur bepalen op jouw racefiets

Na het afstellen van jouw zadelhoogte en fore-aft is het tijd om de afstand tussen jouw zadel en jouw stuur te bepalen. Uit onderzoek weten we dat er geen standaardmaat is voor deze afstand. In de dagelijkse praktijk wordt hiervoor vaak de onderarm lengte als basis genomen. Meet de lengte van je onderarm van het puntje van je elleboog tot aan het topje van de middelvinger. Tel hier 4 centimeter bij op en je hebt een basis voor de afstand tussen jouw zadel en het midden van je stuur. Deze afstand kan je aanpassen door een kortere of langere stuurstem te plaatsen tussen jouw stuurpen en het stuur.

Hoogte van het stuur van de racefiets bepalen 

Het verschil in hoogte tussen je zadel en de bovenkant van het stuur wordt de drop genoemd. Hoe lager het stuur hoe beter de aerodynamica, maar ook hoe meer lenigheid je nodig hebt in rug, heupen en hamstring. Hoe hoger het stuur hoe comfortabeler. Voor het opmeten van jouw drop zijn een aantal verschillende manieren. Het meest makkelijk is om te zorgen dat je de fiets op een ondergrond zet die waterpas is, meet dan de hoogte van het zadel vanaf de grond en de hoogte van de bovenkant van het stuur vanaf de grond. Het verschil in deze hoogte is je drop. 

Ben je een beginner (of niet lenig) kijk dan of je het stuur even hoog zet als het zadel tot maximaal 5 centimeter onder het zadel. Fiets je al langer en vaak dan kan je tussen de 5 en 9 centimeter instellen. De elite en professionals rijden met een 10 en 15 centimeter drop. De drop kan je veranderen met de vulringen onder het stuur. 

De breedte van jouw racefietsstuur bepalen

De stuurbreedte wordt bepaald naar de breedte van jouw schouders. Neem voor deze maat de afstand tussen de bovenkant van beide schouders. Dit is ook de ideale breedte van jouw stuur. Zit je nou tussen 2 stuurbreedtes in, neem dan altijd een breder stuur. 

Het afstellen van jouw racefiets is veel werk en de maten in deze blogs geven een goede richting waarmee je jouw fiets kan afstellen. Natuurlijk zeggen deze maten niet of jij hiermee ook lekker op de fiets zit. Veel van jouw ideale positie hang af van jouw doelen, lenigheid, stabiliteit en specifieke lichaamseigenschappen. 

Wil je graag meer zekerheid over jouw ideale fietspositie, denk dan eens aan een bikefitting. Hier kijken we niet alleen naar jouw lichaamsmaten, maar stellen ook jouw fiets af op jouw doelen, lenigheid en spiercontrole. Ook kijken we natuurlijk tijdens het fietsen hoe jij beweegt op jouw fiets. 

Vragen

Zit je na deze blog met vragen of kom je ergens niet uit? Stuur dan gerust een mail naar wouter@medsupport.nl of kijk eens op onze website: www.medsupport.nl

Andere relevante blogs