info@medsupport.nl  |  0314-76 50 99

Logo van fysiotherapie MedSupport

De ideale zadelhoogte van je racefiets bepalen

Je ideale zadelhoogte van je racefiets bepalen

De hoogte van jouw zadel is de basis van het afstellen van jouw fiets. In deze blog geeft onze professionele fysio bikefitter jouw tips hoe je de zadel van jouw racefiets perfect afstelt voor jouw lichaamslengte.

Zelf opmeten van de binnenbeenlengte om de zadelhoogte te bepalen

Het opmeten van de beenlengte is een van de belangrijkste stappen in goed afstellen van jouw eigen fiets. Dit is omdat de zadelhoogte grotendeels wordt bepaald door de lengte van de benen. Er zijn meerdere manieren hoe dit goed te doen, maar als jij alles zelf moet opmeten dan is het meest handige om jouw binnen beenlengte op te meten. Meet je binnen beenlengte vanaf de grond tot de bovenkant van je schaambeen. Het is belangrijk om de meting te doen met blote voeten en een boek of liniaal tussen je benen. Meet de afstand tussen de grond en de bovenkant van het boek of de lineaal.

Zie op het filmpje hieronder hoe je het beste zelf jouw binnenbeen lengte kan meten. 

 

Video afspelen

Jouw ideale zadelhoogte berekenen


Bereken de zadelhoogte door de binnen beenlengte te vermenigvuldigen met 0,883. Het aantal centimeters is de afstand van de bovenkant van je zadel tot aan het midden van je trapas (bottom bracket). Dit geeft een goede richting van jouw zadelhoogte. 

Wil je liever de afstand bepalen tot aan het midden van je trapas vermenigvuldig dan de afstand met 1,09. Dit is dan de afstand van het midden van je trapas tot aan de bovenkant van het zadel.

De ideale zadelhoogte varieert van persoon tot persoon en is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de lichaamsverhoudingen, spierlengte en het type fietsen.

Als je de hoogte van het zadel aanpast, doe dit niet met te grote stappen, maar maximaal 1,5 tot 2 centimeter. Je lichaam zal ook weer moeten wennen aan de nieuwe stand. 

Als je de hoogte goed hebt bepaald wil je natuurlijk weten hoever je zadel naar voren of naar achteren moet komen. Dit lees je in de volgende blog.

Wil je toch liever samen eens naar jouw houding op de fiets kijken? Kijk dan hier voor meer informatie over een professionele bikefitting

Vragen

Zit je na deze blog met vragen of kom je ergens niet uit? Stuur dan gerust een mail naar wouter@medsupport.nl of kijk eens op onze website: www.medsupport.nl

Andere relevante blogs